Konya'daki ırkçı katliam birçok ilde protesto edildi

31.07.2021 - 19:09
Haberi paylaş

Konya Meram'da katledilen Dedeoğulları ailesi toprağa verildi. Kürt ailenin katledilmesi, mezarları başında ve birçok ilde protesto edildi.

Aralarında kadınlar, çocuklar ve yaşlıların da bulunduğu 7 kişilik ailenin cenaze töreninde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar “Bu sıradan bir cinayet değildir” dedi ve ekledi: 

 “Bilinçli bir katliamdır. Bu katliamın temelinde ırkçı zihniyet vardır, bu katliamı yaratan nefret politikalarıdır.”

Katliamın ırkçı içeriğini gizlemeye çalışan iktidar ve medya organlarına seslenen Sancar şunları söyledi:

"Bu olayda ırkçılığı gizlemeye çalışanlar da ırkçılığı masumlaştırmaktan başka bir iş yapmadıklarını görmelidirler. Hakikati arıyorsunuz, katledilen insanlarımızın ailesine, akrabalarına, komşularına sorun. Hakikati arıyorsanız, 12 Mayıs'ta gerçekleşen ilk saldırıdan sonra alınan ifadelere ve tutanaklara bakınız. Nasıl ırkçı bir zihniyet ve bilinçle saldırı yapıldığını görecekseniz."

Fırat'ın batısı ve doğusundaki protestolar

Irkçı katliam birçok ilde HDP'nin çağrısıyla protesto edildi.

Hakkari ve Van HDP il örgütleri önünde yapılmak istenen basın açıklamaları, polis şiddetiyle engellendi.

Ankara'da Çankaya Belediye binası önünde toplanılmasına izin vermeyen polis, eylemcilere müdahale etti. Meşrutiyet Caddesi'ndeki HDP binasına giden protestocular burada basın açıklamalarını yaptı.

Batman, Diyarbakır, Şırnak, Dersim, Adana, Hatay, Kars, Ağrı ve Balıkesir'de HDP üyeleri katliamı protesto etti.

İstanbul'da ise eylemin çağrısı, Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yapıldı. Taksim Tünel Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi faşizme karşı mücadele sloganları attı. DSİP üyeleri de eyleme katılarak destek verdi.

Bültene kayıt ol