Türkiye'de son 24 saatte 22 bin 161 kişinin testi pozitif çıktı, 60 kişi hayatını kaybetti. Bu veriler Covid-19 ile mücadelede 2 buçuk ay geriye dönüldüğünü gösteriyor. Bilim insanları dördüncü bir pikin kapıda olduğu uyarısını bir süredir yapmaktalar. Bu konuda atılması gereken adımlar var.
Vaka sayıları 5000'e çekildikten sonra 1 Temmuz tarihinde hükümet tarafından tam normalleşme ilan edildi, 29 günde vaka sayısı 22 binin üzerine çıktı, bunun nedenleri ve sorumlusu kim?
Elbette aşılama konusunda yeterli ilerlemeyi sağlayamayan, buna rağmen tam normalleşme ilan eden hükümet vaka sayılarının artışından öncelikle sorumlu.
Türkiye’nin Covid-19 salgınını işletmeleri kapatmadan, esnafı sınırlamadan, sokağa çıkma yasağı ilan etmeden atlatabilmesinin tek olanaklı yolu aşıdır.
Hükümetin aşılanma sayısını artırmak için yeni yollar bulması gerekir
Televizyonlardan sürekli aşı olun demekle sayı artmaz. İşyerlerinde çalıştığı için aşı olmaya zaman ayıramayan, belki yol parası olmadığı için veya başka nedenlerle evinden çıkamadığı için aşı olmaya gidemeyen milyonlarca insan var. Bu insanlara ulaşıp aşılama noktasında yetkililerin yeni yöntemler geliştirmesi gerekir.
Hemşirelik\tıp öğrencileri kapı kapı gezip aşı yapabilir. Aşı çadırları her kentte yaygınlaştırılabilir. Aşı olanın doğalgaz, su vb. borçları silinebilir, farklı yerel/dini kanaat önderleri ve örgütlenmelerle işbirliği yapılarak insanlar aşı olmaya ikna edilebilir.
Kayıtsız göçmenlere aşı olmaları halinde sınır dışı edilmeyecekleri konusunda güvence verilmelidir.
Aşı olamama durumunu yaratan eşitsizliklerin giderilmesine dönük talepler çoğaltılabilir.
Sağlık Bakanlığı verileri, aşı olanlar olmayanlar şeklinde ayrıştırarak yayınlamalıdır
Covid-19 aşısı Türkiye’de 18 yaş üstündeki herkese açılmış olmasına karşın, 22 milyonu aşkın kişinin aşı olmadığı rakamlara yansımaktadır. Bu sayının hızlıca azaltılması ve aşılanma oranının yukarıya çekilebilmesi için aşı karşıtlığına yönelik bir söylem geliştirmek gerekir. Bunun için ilk iş olarak, her akşam ilan edilen günlük vaka sayıları ve ölüm rakamları, aşı olanlar ve aşı olmayanlar ayrımı yapılarak yayınlanmalıdır. İlan edilecek bu veri, olası kararlara toplumsal destek sağlanması ve aşı karşıtlarının ikna edilmesi noktasında büyük fayda sağlayacaktır.