AKP tarafından geçtiğimiz cuma günü TBMM Başkanlığı’na sunulan torba yasa teklifinin görüşmeleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tamamlandı. Yasa teklifinde pek çok ayrı düzenleme tek bir yasa gibi gösterilerek Meclis’ten geçirilmeye çalışılıyor.
Bu düzenlemeler arasında; karşılıksız çek cezaları, izinsiz tütün ekimi, Merkez Bankasına Yönetim kurulu üye ataması, TÜİK’in yapısının değiştirilmesi, köy korucularının maaşları gibi değişik konular var.
Ama en önemlisi, 15 Temmuz askeri darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL tedbirlerinden bazılarının uygulama süresinin uzatılması. 21 Temmuz 2016 ve 18 Temmuz 2018 tarihleri arasında ilan edilen OHAL dönemindeki bazı kurallar, 18 Temmuz 2018’de çıkarılan bir yasa ile uzatılmıştı. Torba teklifte bu OHAL kurallarının 3 yıl daha uzatılması öngörülüyor. Uzatılması istenen OHAL kuralları şunlar: gözaltı sürelerinin 12 güne çıkarılması, kamu görevlilerinin idare tarafından ihracı, TMSF’nin şirketlere el koyması ve kayyım ataması.
Hukuk olağanüstü hale geliyor
18 Temmuz 2016’da başlayan OHAL iki yıl devam etti, daha sonra yasa yolu ile örtük olarak bazı uygulamaları 3 yıl uzatıldı. Uzatılmasından nasıl bir sonuç alındı da şimdi yine uzatılmaya çalışılıyor. Bu bir hukuk rejimi değişikliğidir. Olağan dönemlerde bile olağanüstü hukuk kuralları ile yönetileceğiz.
Darbenin üzerinden beş yıl geçti. İktidara OHAL’li beş yıl yetmedi, üç yıl daha OHAL yetkisi istiyor.
İktidar OHAL rejimini demokrasiyi askıya almak için kullanıyor. OHAL’in yasa yoluyla 3 yıl daha sürmesi demek, ekonomide ve siyasette kaosun 3 yıl daha devam etmesi demektir.
Torba yasadaki düzenlemeler insan haklarına aykırıdır
Torba yasadaki maddeler, OHAL rejiminin daha da kalıcılaşmasına ve pekişmesine yol açacak. Hatırlanacağı gibi, bu düzenlemelere dayanılarak OHAL döneminde yaklaşık 140 bine yakın kamu görevlisi keyfi bir şekilde ihraç edildi ve “haklara sahip olma hakkı”ndan mahrum bırakıldılar.
Türkiye’nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi’nin ilgili tüm mekanizmaları, OHAL dönemindeki pek çok uygulamanın kabul edilemezliğine ilişkin açık kararlar ve tutumlar aldılar.
Ayrıca, 28 Haziran 2021 tarihinde basında yer aldığı üzere Anayasa Mahkemesi bu uygulama ile ilgili kısmi de olsa ihlal kararı verdi.
Şimdi iktidar bütün bu yargı kararlarına rağmen OHAL düzenini devam ettirmekte ısrar ediyor. OHAL'in kalıcılaşmasına yol açacak torba yasa teklifi derhal geri çekilmelidir.