Gezi’nin hayaletleri

02.06.2021 - 13:06
Haberi paylaş

Gezi Parkı direnişinin sekizinci yıldönümü.

Direniş öylesine görkemliydi ki iktidar ittifakının bir kısmı o günlerde direnişin içerisinde yer almış olsalar bile Gezi’yi karalamak için ellerinden geleni yapıyorlar.

Osman Kavala gibi bir sivil toplum gönüllüsü ve Taksim Dayanışması aktivistleri şu günlerde yeniden Gezi direnişinin darbecilikle bağlantısını kuran bir davada yargılanıyorlar.

Oysa Gezi kimsenin beklemediği, öngöremediği, bir anda patlayan bir kitlesel halk hareketidir. Ne planlayanı vardır ne liderlik yapanı. “Birkaç ağaç” için neredeyse tüm İstanbul’un ve Türkiye’de her şehirde en az 5 milyon kişinin sokaklara çıkacağını kimse öngöremezdi. 

İktidar çevreleri, Gezi’yi darbecilikle bir ve aynı anlamda kullanmaya özen gösteriyor. Bunu yaparken basit bir tarihi gerçeği inkâr ediyorlar. Evet, Gezi’de darbeciye benzeyen bir iki odak vardı. Ama bugün onlar iktidarla ittifak halindeler. Gezi, bırakalım darbeciliği, darbe girişimlerinin panzehiri olan bir sosyal patlamadır. Halkın itiraz, eleştiri ve memnunsuzluğunun kritik bir eşiğe bir anda ulaşıvermesidir. Bir anda “Yetti artık!” duygusunun ağır basmasıdır.

Gezi direnişi, birlik içinde çeşitlilik gösteren bir hareketti. Farklı görüşlere, eylem anlayışlarına sahip sayısız kurum, örgüt ve birey hareketin içindeydi.

Herkes demokrasi, eşitlik, adalet ve haysiyet için mücadele ediyordu. İktidarın gemi azıya almaya başlayan otoriter yaklaşımlarına karşı güçlü ve çok çeşitli yönlerden birleşen bir sesti Gezi. 

Direnişin sekiz sene sonra yargılanmak istenmesinin nedeni, sadece Gezi’nin hayaletlerinden korkmaları değil. Gezi’nin bugüne ilham vermesinden de çekiniyorlar. Ani, denetlenemez bir sosyal patlamanın her şeyi silip süpüreceğini biliyorlar çünkü.

Bu yüzden her gelişmeyi, “Aman sokak gösterilerine dikkat!” diyerek hedef gösteriyorlar.

Gezi’yi kriminalize ederek, yaygın kitle gösterileriyle hak arayışını kriminalize etmeyi amaçlıyorlar.

Gezi direnişi 2010’lu yıllarda örneğini birçok ülkede gördüğümüz kitlesel hak arama yöntemidir. Bu türden sosyal patlamalar birileri planladığı ya da istediği için olmaz, ama birileri korkuyor, bu türden sosyal patlamaları lekelemeye çalışıyorlar diye de engellenemez. 

Gezi, sadece yakın geçmişimiz değil aynı zamanda geleceğimizdir. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol