Halkın yüzde 67'si yolsuzluğun arttığını düşünüyor

27.04.2015 - 15:40
Haberi paylaş

Uluslararası Şeffaflık Derneği, “Türkiye’de yolsuzluk: Neden, nasıl ve nerede?” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin tüm bölgelerinde, toplam 2000 kişiyle yürütülen kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre; katılımcıların %67’si, son 2 yıl içerisinde yolsuzluğun arttığını, %54’ü ise önümüzdeki 2 yıl içerisinde ise yolsuzluğun artacağını düşünüyor.

Mevcut hükümetin yolsuzlukla mücadeledeki çabalarını, katılımcıların %55’i etkisiz buluyor. Yolsuzluğun nedenlerine ilişkin soruda katılımcıların verdiği cevaplar, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının büyük bir sorun olduğuna işaret ediyor.

Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı E. Oya Özarslan’ın sunumuyla gerçekleşen basın toplantısında paylaşılan araştırma sonuçları, kamuoyunun, son iki yıl içerisinde yolsuzluğun arttığını ve önümüzdeki iki yıl içerisinde de artmaya devam edeceğini düşündüğünü, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının ise en önemli sorun olduğunu ortaya koydu.

Türkiye’nin tüm bölgelerinde, toplam 2000 kişiyle görüşülerek hazırlanan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, katılımcıların %28,35’i, son 12 ayda usulsüz ödeme yapmak veya hediye vermek durumunda kaldığını belirtiyor. Bu oran, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından toplam 107 ülkeden 114 bin katılımcıyla gerçekleştirilen, bugüne kadar yolsuzluk üzerine hazırlanmış en kapsamlı araştırma sayılan Küresel Yolsuzluk Barometresi’nin 2013 yılı Türkiye sonuçlarında %21 olarak yer almıştı ve Avrupa Birliğindeki oranlara göre çok yüksek.    Yolsuzluğun nedenlerinde ilk sırada yer alan başlık dokunulmazlık ve cezasızlık iken, katılımcıların %55’i hükümetin yolsuzlukla mücadele çabalarını etkisiz buluyor. Kamuoyu araştırması sonuçları, dokunulmazlıklar ve cezasızlığın yolsuzlukla mücadeleyi etkisiz hale getirdiğine işaret ediyor.

Yolsuzluğun nedenleri sıralamasında arasında ilk sırayı dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalması (10 üzerinden %8.14) alıyor. Cezasızlığı, siyaset-sermaye ilişkisi (%7.97), ihale sistemleri  (%7.95) ve medya-sermaye ilişkisi (%7.94) takip ediyor. Bu sıralama, ankete katılanların özel sektörün yolsuzlukta önemli bir payının olduğunu düşündüğünü de göstermektedir. Katılımcıların %61’inin, özel sektörün rüşvet ile kamu sektörü üzerindeki etkisine ilişkin soruya “evet, özel sektör rüşvet, hediye vb. vererek kamusal işlemler ve hukuki düzenlemeler üzerinde çok etkilidir” demiş olması ise, bu sonucu destekler nitelikte.

Bültene kayıt ol