Antikapitalist Öğrenciler'in 1 Mayıs bildirisi

01.05.2021 - 09:42
Haberi paylaş

Antikapitalist Öğrenciler'in 1 Mayıs 2021 bildirisi "Birleşen işçiler yenilmezler" diye başlıyor.

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs’a bu sene pandeminin gölgesi altında gidiliyor.

AKP kendi lebaleb kongrelerini tamamladı, ancak işçi sınıfının ve tüm ezilenlerin eylem ve protestoları “salgın önlemleri” gerekçe gösterilerek yasaklanıyor.

27 milyona yakın kayıtlı çalışanın 22 milyonu tam kapanma kapsamında değil. 16 milyon kişi muaf sektörlerde, 6 milyon kişi kısmen muaf sektörlerde çalışmaya devam ediyor.

Çalışma hayatı işçilerin çoğunluğu için aynen devam ederken, 1 Mayıs’ı kutlamanın yasak olması, hükümetin bir kez daha patronlardan yana olduğunu ortaya koydu.

Buna rağmen birçok işyerinde ve yerelde 1 Mayıs’ta eylemler yapıldı.

Biz geleceğin işçileri olan Antikapitalist Öğrenciler olarak, 1 Mayısların işçilerin dilediği meydanda, özgürce kutlanabilmesinden yanayız.

2021 yılına Boğaziçi direnişiyle girdik. Kayyum rektöre karşı başlatılan eylemler, öğrencilerin ve akademisenlerin dayanışması, Türkiye toplumunda baskılara ve haksızlıklara karşı adalet arayışı isteğinin ne kadar geniş ölçekte olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Bu adalet arayışının en önemli parçası ise pandeminin yükünü çeken, hemen hemen hiçbir sosyal programla desteklenmeyen, aşıya ulaşamayan emekçiler.

Milyonlarca işçi güvencesiz koşullarda çalışmaya devam ederken, birçok sektörde ise işlerini kaybeden emekçiler hayatlarını sürdürmek için sayısız zorlukla ve yoksullukla karşı karşıya.

İlaç tekelleri patent hakkından vazgeçmiyor, bu koşullarda çalışan işçiler hayatını kaybediyor. Her yerde ve Türkiye’de hükümetler, işçilere değil sermayeye kaynak aktarıyor.

Bu koşullarda 1 Mayıs’ta eylemlere izin verilmiyor olması, işçilerin eyleme geçme potansiyelinin egemenleri ne kadar korkuttuğunu gösteriyor.

1 Mayıs’ta ve sonrasında tüm emek örgütlerinin birlikte davranması, işçi sınıfının yakıcı taleplerinin kazanılması için olmazsa olmaz bir zorunluluk.

Biz böylesi bir birleşik mücadelenin inşacısı olmaya ve işçi sınıfıyla tüm gücümüzle dayanışmaya devam edeceğiz.

Birleşen işçiler yenilmezler!

Yaşasın 1 Mayıs!

Bijî Yek Gulan!

Կեցցէ 1 Մայիս

Antikapitalist Öğrenciler

1 Mayıs 2021

Bültene kayıt ol