Herkese gelir destekli tam kapanma

19.04.2021 - 14:32
Haberi paylaş

1 Mart itibarıyla ilan edilen "normalleşme" sonrası Türkiye, Covid-19 vakaları ve ölümlerinde rekor üstüne rekor kırıyor. Sağlık çalışanları, sendikalar ve sosyalistler, 28 gün tam kapanma ve hızlı aşılama istiyor.

'Zorunlu üretim dışında tüm çarklar durdurulsun'

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 1 Mart'tan 18 Nisan'a kadar olan iki haftalık zaman dilimindeki ölüm oranlarını gösteren grafiği paylaştı.

Kademeli normalleşmeye geçilen 1 Mart'tan bugüne ölümlerde 4,7 kat artış yaşandı.

TTB, "Resmi rakamlarla dahi 1 Mart’tan bugüne ölümler 4,7 kat artıp 69’dan 318’e çıktı. Bu grafiği tersine çevirmek mümkün: Ekonomik destekle toplu çalışma (fabrika, atölye vb.) ve iş alanlarını (AVM, vb.) kapatın, zorunlu üretim dışında çarkları durdurun, ölümler dursun” çağrısı yaptı.

Yoğun bakımlarda kırmızı alarm çanları çalıyor

Virüsün daha bulaşıcı varyantları ve iktidar tarafından teşvik edilen toplu insan hareketleri sonucu, yoğun bakım üniteleri tamamen dolmak üzere.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Cinel, şunları söylüyor:

"Nisan başından beridir çok ciddi uyarılarda bulunuyoruz. Hala 62-63 binlerde vaka sayısı. Aşağı düştüğünü göremedik. Onu görsek de yoğun bakımlardaki vakalar 1 hafta 10 gün daha artmaya devam edecek. Çok ciddi sayıdaki servis Covid hastalarını da göz önüne aldığımızda, biz yoğun bakımcılar olarak çok tedirginiz. Durum gerçekten ciddi. Bu yüzden herkesin bir adım geri çekilmesini istiyoruz. Bu da şu anlama geliyor. Seferberlik hali gibi durumun ciddiyetini anlayıp gönülden bu seferberliğe katkı vermek gerek."

"Bizim şu anda zaman kazanmaya ihtiyacımız var. Herkesin olayın farkına varıp, sağlık sistemine yardımcı olmasını istiyoruz. Bunu çok ısrarla, en acil şekilde yapmamız gerekiyor. Son 7-8 haftadır aralıksız artıyor ağır hasta sayısı. İstanbul'da şu anda doluluk oranlarımız gerçekten en üst seviyede." 

Aşılama yapılmadan okulların açılması büyük bir hataydı

Eğitim Sen, 12 -18 Nisan tarihlerinde sadece 38 ilden gelen bilgilere göre 7 öğretmenin yaşamını yitirdiğini, 783 öğretmen ile bin 367 öğrencinin pozitif ve temaslı olduğunu bildirdi. Bu tarihlerde pozitif ve temaslı olan öğretmen sayısı 783'e ulaştı. Hastalanan öğretmenlerin dağılımı: Yüzde 3'ü anaokulu, yüzde 40'ı ilkokul, yüzde 28'i ortaokul ve yüzde 25'i lise şeklinde saptandı.

'LGS ve YKS ertelenmeli' diyen sendika şu çağrıda bulundu: "Önceliğimizin öğrencinin üstün yararı olduğu unutulmamalı. Salgın bulaş riski yüksek yaş grubunda olan 8. ve 12. sınıfların bu koşullarda bile sınava hazırlık yaklaşımıyla yüz yüze eğitime devam ediyor olması öğrencilerin sosyal, psikolojik ve akademik yararına değildir. Bu sınıflara eğitim veren öğretmenlerin halen aşılanmasına başlanmadığı düşünüldüğünde, güven duygusu içinde bir eğitim ortamının olmadığı açıktır. Öğrencilerimizin üstün yararı için yapılması gereken, aşı tedbirinin iki hafta içinde büyük oranda tamamlanması, eşitsizliklerin giderileceği bir telafi programı ve müfredat düzenlemesiyle birlikte LGS ve YKS sınavlarının uygun bir tarihe ertelenmesidir."

Fabrikalar enfekte

Birleşik Metal-İş Sendikası, örgütlü olduğu yaklaşık 100 fabrikada vaka sayısının son bir ayda 17 kat arttığını, özellikle Gebze bölgesi için durumun endişe verici olduğunu açıkladı.

Birleşik Metal'in yaptığı araştırmaya göre vaka sayısı 1-7 Mart 2021 haftasında 14 iken, bu sayı 8-14 Mart 2021 haftasında 3 kattan fazla artarak 41'e, 15-21 Mart 2021 haftasında bir önceki haftaya göre yüzde 50 artarak 63'e, 22-28 Mart 2021 haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık iki kat artarak 117'ye, 29 Mart-4 Nisan 2021 haftasında yaklaşık iki kat artarak 238'e yükseldi.

Söz konusu fabrikalarda bugüne kadar görülen aktif vaka sayısı en az 4 bin 413 oldu. Kimi işyerlerinde Covid-19'a birden fazla yakalanan işçilerin olduğu görüldü.

BİSAM, aktif vakaların yaklaşık yüzde 45'inin Gebze bölgesinde olduğunu belirterek “Sendika üye sayısının da yoğun olduğu Gebze bölgesi için bu veriler endişe vericidir” dedi.

Herkese gelir desteği için kaynak var

Salgını durdurmanın tek yolu bilim insanlarının belirttiği gibi 28 gün tam kapanma. Gıda, altyapı, enerji ve sağlık hizmetleri gibi yapılması zorunlu olan işler dışında üretim durdurulmalı. Bu süre zarfı içinde yapılacak hızlı aşılama ile korkunç gidişat tersine çevrilebilir.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı tedariki konusunda sürekli müjde veriyor. Fakat aşılama son derece yavaş ilerliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaşanılan trajediye son vermek yerine salgını ekonomik avantaj yaratma dönemi olarak görüyor. Covid-19'un işyerleri ve toplu taşım araçlarından tüm topluma yayılmasına neden olan "normalleşme" kararları vahim bir tablo yaratmış durumda.

Ekonomik kriz, iflaslar, borçlar ve kitlesel işsizlik ile salgınla savaş birbirlerinden ayrı alınamaz. Salgın dönemi boyunca bütün fedakarlığı işçiler yaptı. Şimdi sıra patronlarda. Büyük sermayeden salgın vergisi alınırsa, tam kapanma dönemi boyunca herkese gelir desteği verilebilir.

Acil talepler

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP), büyük sermayeye salgın vergisi konulmasının dışında şu acil taleplerin hayata geçirilmesini savunuyor:

► Ekonomik ve sosyal destekli acil kapanma ve ücretli izin hakkı.

► Herkese parasız test, sistematik filyasyon.

► Toplumsal bağışıklık için halkın asgari yüzde 70’i hızla aşılanmalıdır.

► Sağlık sistemi hemen kamulaştırılmalıdır.

► Şeffaf yönetim talep ediyoruz.

► Kayıtlı/kayıtsız tüm göçmenler aşılanma takvimine dahil edilmeli, sağlık hizmetlerinden parasız yararlanmaları sağlanmalı.

► Covid-19 meslek hastalığı sayılmalıdır.

Bültene kayıt ol