Sağlık Bakanı hata üstüne hata yapıyor, derhal istifa etmeli

07.04.2021 - 16:15
Haberi paylaş

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, salgın yönetimi konusunda giderek daha büyük hatalar yapmaya başladı. Lebalep dolu AKP Kongresi sorusuna, “onu konuşmanın kimseye faydası yok” demişti. Ama şimdi Türkiye, günlük vaka sayısındaki artış bakımından dünya birincisi oldu. Aşılama Mart ayında tamamlanacak dedi, daha nüfusun yüzde 12’si aşılanmış durumda.

Yeterli aşılama yapılmıyor

Sağlık Bakanlığı'nın kayıtlarına göre, bugüne kadar Türkiye’de 18 milyon doz aşılama yapıldı, 3 milyon kişi tek doz, 7,5 milyon kişi iki doz aşı oldu. Bu süreçte ortalama günde 200 bin doz aşı yapılabildi. Bu hızla gidilirse, aşılama yapılması gereken 50 milyon kişiye 100 milyon doz aşı, ancak 14 ayda tamamlanabilecek. Aşılamanın bitmesi 2022 Mayıs’ını bulacak. Ama Sinovac aşısı sadece 6 ay, en fazla da 1 yıl koruma sağlayabiliyor. O zaman yeniden aşılamanın Ocak 2022’de tekrar başlaması gerekecek. Hesap içinden çıkılmaz halde.

Sağlık Bakanı verdiği sözleri tutmuyor

Peki, bu duruma nasıl geldik. Aslında cevabı basit: Sağlık Bakanı Koca verdiği sözleri tutmadı, söylediği tarihler hep yanlış oldu, bilimsel gerçeklere uygun davranmadı, kendisini sürekli uyaran, doğru yolu gösteren Türk Tabipleri Birliği'ni dikkate almadı. 

Bakan Koca, aşılama konusunda aylardır sürekli yeni sözler veriyor, çok iyi olduğumuzu söylüyor, ama bugün itibarı ile Türkiye’de henüz daha 10,5 milyon kişi aşı oldu. Salgının kontrol altına alınması için aşı olması gereken kişi sayısı ise en az 50 milyon.

Aşılama Kasım ayında başlayacaktı, olmadı

Bakan Koca, aşılamanın Aralık ayında başlayacağını, 50 milyon doz aşı için anlaşma yaptıklarını Kasım ayı sonunda söylemişti. Bakan Koca’ya göre Aralık ayında 20 milyon, Ocak ayında 20 milyon, Şubat ayında 10 milyon aşı temin edilecekti, hatta bu sayının artırılması için çaba gösteriliyordu.

Bakan Koca, günde 1 milyon kişinin aşılanacağını, Mart sonunda yeterli sayıda aşılamanın yapılmış olacağını duyurdu. Ama Bakan Koca’nın dedikleri doğru çıkmadı. Aşılama Aralık ayında başlamadı, yoğun aşılama ancak Ocak sonunda başlayabildi. Günde 1 milyon aşı yapılamadı, başlangıçta günde 500 bin kişi aşılanabildi, sonra bu sayı 100 bine kadar düştü. 

Sağlık Bakanlığının salgınla ilgili çuvallamaları sadece aşı konusunda değil

Bakanlık 2020 Temmuz ayında yerli Covid-19 test kitlerini kullanıma soktu, daha sonra bu kitlerin güvenilmez olduğu ortaya çıktı. Ancak yüzde 40 oranında doğru tanı yapabilen kitlerle ilgili Sağlık Bakanlığından bazı yetkililer istifa etmek zorunda kaldı, ama bakan yerinde kaldı.

30 Eylül’de Bakan Koca, “her vaka hasta değildir” diyerek, gerçek vaka sayılarını gizlediklerini kabul etti. Dünya Sağlık Örgütünün bu konuda yayınladığı kurallara aykırı bir şekilde gerçek vaka sayılarını açıklamadıklarını kabul etmiş oldu. Gelen tepkiler ve salgının ikinci dalgasının başlaması üzerine bakanlık 25 Kasım’da gerçek vaka sayılarını açıklamaya başladı. Ölüm sayılarının da baştan beri çeşitli yollarla gizlendiği, medyada sıradan bir konu olarak sürekli yer aldı. Bütün bu gelişmeler Sağlık Bakanının istifasına yol açmadı.

Sağlık Bakanı istifa etmelidir

Özetle aşılamada doğru tarihler vermedi, yeterli aşı temin edemedi, Bilim Kurulu kararlarını hiçe saydı, lebalep dolu AKP kongresinin yapılmasına ses çıkarmadı, hatta kongreye gitti. “Her vaka hasta değildir” dedi, sonra bunun yanlış olduğunu kabul ederek vaka sayılarını açıklamaya başladı.

Bu kadar hatayı üst üste yapan bir Sağlık Bakanı koltuğunda oturmamalı, derhal istifa etmelidir.

Bültene kayıt ol