Sınır dışı etmek cinayettir: Dört İranlı mülteci derhal serbest bırakılsın!

06.04.2021 - 17:07
Haberi paylaş

Denizli’de İstanbul Sözleşmesi protestosuna katıldıkları gerekçesiyle dört İranlı mülteci hakkında sınır dışı kararı verildi. Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır kampanyası bu kararı kınayarak mültecilerin derhal serbest bırakılmasını istedi.

20 Mart’ta Denizli Çınar Meydanı’nda İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin yapılan basın açıklamasına katılan mülteciler önce gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi olarak “basın açıklamasına katılmaları” gösterildi. Daha sonra mülteciler hakkında jet hızıyla idari gözetim ve sınır dışı kararı verildi. Kararın iptali için Denizli Barosu dava açacak.

Aydın Geri Gönderme Merkezi’ne götürülen mültecilerle henüz avukatların bile görüşme imkânı olmadı. Mültecilere yönelik kötü muameleye dair bilgiler var.

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili bir eyleme katılmak, Anayasaya göre kişilerin ifadesini açıklama, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkı kapsamındadır. Anayasa, bu hakkı tanımlarken, “mülteciler hariç” dememektedir.

Yasal bir basın açıklamasına katılmak ‘kamu düzenine aykırılık’ taşımaz. Esas ifade özgürlüğünün engellenmesi, kamu düzenine aykırıdır. 

Mültecilerin “kamu düzeni, kamu güvenliği” gibi muğlak kavramlarla sınır dışı edilmesi, mülteci hukukuna da aykırıdır. Bu kişilerin sınır dışı edilemeyecek kişiler olup olmadığına dair etkin bir değerlendirme yapılmamıştır. Geri göndermeme ilkesine aykırılık teşkil edilip edilmediğine ilişkin değerlendirme yapılmamıştır. 

Mültecilere, haklarına erişim konusunda bilgilendirme yapılmamıştır. Avukatlar bile dosyaya erişimde zorlukla karşılaşmışlar, müvekkilleri ile görüşme yapamamışlardır. 

İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan herkes gözaltına alınırken, mülteciler ekstra olarak sınır dışı tehdidiyle karşılaşmıştır. Bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. İdari gözetime alınan dört İranlı mülteci derhal serbest bırakılmalıdır.

Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu

6 Nisan 2021

İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan dört mülteciye sınırdışı kararı

'İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz' eylemine katılmak suç sayıldı: İranlı mülteciler gözaltında

Bültene kayıt ol