HDP'yi kapatma girişimi: AYM esastan değil usülden reddetti, Bahçeli yargıçları hedef gösterdi

31.03.2021 - 16:50
Haberi paylaş

Anayasa Mahkemesi, HDP'ye kapatma davası iddianamesini esastan görüşmedi, teknik eksiklikleri sebebiyle Yargıtay'a iade etti. Böylece HDP'yi kapatma ve çok sayıda siyasetçiyi yasaklı duruma getirme ya da Hazine yardımının kesilmesiyle sonuçlanabilecek yargı süreci başlamış oldu.

AYM üyeleri oybirliğiyle 609 sayfalık iddianamenin aşağıdaki sebeplerden dolayı yeniden yazılmasını istedi:

- İddianamede suçlanan bazı isimlerin vefat etmiş olması

- Bazı sanıkların kimlik bilgilerindeki eksikler

- Siyasi yasak getirilmesi istenen çok sayıda isimle HDP organları arasındaki ilişkinin belirtilmemesi

İddianamenin iade edilmesinde teknik boyutu aşan tek gerekçe iddianamedeki fiillerle (Kobane olayları), suçlanan HDP'liler arasındaki bağın ortaya konulmamış olması, ki bu iddianameyi baştan tartışılır hale getiriyor. Ancak bunlar kapatma davasının bittiği anlamına gelmiyor.

Anayasa Mahkemesi raportörünün incelemesi sonucu saptanan usul hataları sebebiyle HDP iddianamesi Yargıtay'a iade edilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın usul yönündeki eksiklikleri hızla giderip iddianameyi yeniden AYM'ye sunması ve yargı sürecinin başlaması bekleniyor.

Tarafların savunmaları alındıktan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın mütalaasını takiben AYM kararını verecek. Bu yargılamanın 4 ay ile 1 yıllık sürede sonuçlanabileceği söyleniyor.

Faşist parti yargıçları hedef aldı

Yüksek yargının iki önemli organının parti kapatma dönemini yeniden başlatmış olması MHP lideri Bahçeli'yi tatmin etmedi.

İktidarın küçük ortağı, AYM kararının hemen ardından yaptığı açıklamada, bu kararın HDP'ye zaman kazandırdığını iddia etti. Bahçeli, "HDP'nin kapatılması kadar Anayasa Mahkemesi'nin de kapanması artık ertelenemez bir hedef olmalıdır" sözleriyle anayasal bir devlet organını hedef aldı.

HDP'yi kapatma davası için Yargıtay üzerinden aylardır baskı kuran ve AYM üyelerini tehdit eden MHP, iddianamedeki birçok hatayı boş verip yargıçların siyasetin emirleri doğrultusunda karar vermesini istiyor.

'2-3 gün içinde tutuklanabilirim, AİHM'e başvuracağım'

AYM'nin önündeki diğer gündem, milletvekilliği düşürülen Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusu. 

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu'nun, Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali talebiyle yaptığı başvurusu, yetkisizlik gerekçesiyle reddedildi. Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusu ise görüşülecek.

AYM'nin ilk kararı sonrasında konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu şunları söyledi:

"Demokrat Türkiye halkı benim yaşadıklarıma tepki gösterdi. 1994’ten sonra Meclis’ten milletvekili kovalanması tekrar yaşatıldı. Haramilikle benim vekilliğim elimden alınmak istendi, fakat ben bu halkın iradesiyle seçildim, bu irade durdukça ben milletvekili olduğumu düşünüyorum.

"Beni üstümde pijama, altımda terlikle götürerek güya itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Tüm kamuoyu kimin itibarsızlaştığını gördü. Ben açık net söylüyorum. 2-3 gün içinde cezaevine girebilirim, bu konuda yaşanacak sorunu engelleyecek olan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’dır. Benim mahkeme kararına yapmış olduğum itirazım değerlendirilirse, bu darbe yaşanmamış olur. Ben adaletin tecelli etmesi noktasında umutsuz değilim. Yeter ki AYM geç olmadan karar verebilsin."

 

Bültene kayıt ol