Lebalep kongrelerin ardından: Günlük vaka sayısı 30 bini geçti

30.03.2021 - 14:47
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 58 ilin çok yüksek riske ulaştığını, kısıtlamaların geri getirileceğini duyurdu. Açıklamaya halkın her kesiminden tepkiler yükseldi.

AKP'nin pandemi koşullarında gerçekleştirdiği 'lebaleb' kongreleri hatırlatan insanlar, "Lebalep kongrelerin faturası vatandaşa ödetiliyor" değerlendirmesi yaptı.

Erdoğan, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası ulusa sesleniş konuşmasında ‘Çok Yüksek’ riskli olarak tanımlanan il sayısının 58’e çıktığını, sokağa çıkma yasaklarının artırılacağını ve esnafa yeniden kısıtlama getirileceğini duyurdu.

Böylece daha yeni yeni işyerlerini ayağa kaldırmaya çalışan esnafa tekrar önemli bir darbe vurulmuş oldu. Labaleb kongrelerin sorumluları; fedakârlığı yine esnafa bıraktı.

Aşı temininde sıkıntı var

Salgına karşı en önemli tedbir olan aşılamada sıkıntı var. Çin hükümeti aşı ihracına engel getirmeye başladı. Mart ayına kadar gelmesi gereken 50 milyon doz aşı yerine henüz 14 milyon doz aşı gelmiş durumda. Aşılanan insan sayısı ise 9 milyon. Bu kişilerin bir kısmı, aşı olmadığı için ikinci doz aşılarını henüz yaptıramadı. Aşılama bu hızla giderse yeterli sayıda insanın aşı olması 2022 yılını bulacak.

Okullar yeterli tedbirler alınmadan açıldı, pek çok evde, okula giden çocuklar, hastalık taşıyıcısı oldu. Öğretmenler arasında hastalığın yayılma hızı olağanüstü derecede arttı.

Buna bir de lebalep AKP kongreleri eklenince, hastalık bir ayda, günlük 5 bin vaka seviyesinden 32 bin vaka seviyesine yükseldi.

Tedbirler alınmadan okulların açılması, lebalep kongreler ve aşının yeterli düzeyde yapılmamasının faturası yine halka kesiliyor. İnsanlar tekrar evlere hapsedilmeye, esnafın dükkân açması yasaklanmaya başlanıyor.

Taleplerimiz

- Salgının kontrol altına alınması için çok yüksek riskli illerde 28 gün tam kapanma sağlanmalıdır.

- Bu dönemde tüm insanların ihtiyaçları devlet tarafından karşılanmalıdır. Yardım paketleri, doğrudan nakit desteği paketleri açıklanmalıdır.

- Herkese yaygın ve ücretsiz test yapılmalı, filyasyon çalışmalarına önem verilmelidir.

- Bütün halka parasız ve nitelikli maske dağıtılmalı, hijyen ürünleri ücretsiz sağlanmalıdır.

- Süratle aşı temin edilmeli, öğretmenler, belediye işçileri, sanayi işçileri başta olmak üzere tüm toplumsal kesimler aşılanmalıdır.

- Kısa Çalışma Ödeneği tekrar uzatılmalı, Kod 29 ile işten çıkarmalar yasaklanmalıdır.

- COVID-19, sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmelidir. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları ve ücretleri ile ilgili gerekli iyileştirmeler yapılmalı, KHK’liler başta olmak üzere yeterli sağlık çalışanı atanması yapılmalıdır.

Bültene kayıt ol