LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (8-14 Şubat)

08.02.2021 - 09:28
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür.

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

8 Şubat 1990 - ABD Senatosu, federal hükümetin geylere ve lezbiyenlere yönelik nefret suçları hakkında veri toplamasını gerektiren nefret suçları istatistikleri yasasını kabul etti. Bu, geyleri ve lezbiyenleri tanıyan ilk ABD yasası oldu.

9 Şubat 1977 - San Francisco'da dünyanın ilk gey ve lezbiyen film festivali prömiyeri yapıldı. Frameline, şu anda var olan en eski lezbiyen, gey, biseksüel ve transseksüel (LGBT) programlarına ayrılmış film festivalidir.

10 Şubat 1982 - Başkan Reagan, ABD Sivil Haklar Komisyonu'ndaki boşluğu doldurması için bir evanjelist ve ünlü homofobik Sam Hart'ı aday gösterdi. Hart, protestolar artınca geri çekildi ve eşcinselleri adaylığını "sabote etmekle" suçladı.

11 Şubat 1977 – Amerikalı şarkıcı ve eşcinsel hakları karşıtı Anita Bryant, Florida'da ilk Save Our Children [Çocuklarımızı Koruyun] basın toplantısını yaptı. Bryant, eşcinsellerin “çocukları da eşcinsel yapabileceklerini” kanıtlayabileceğini iddia ediyordu.

12 Şubat 1982 - Başrollerini Kate Jackson, Harry Hamlin ve Michael Ontkean'ın paylaştığı, biseksüellik ve gey romantizminin ilk olumlu Hollywood tasvirlerinden biri olan Making Love filmi, ABD'deki sinemalarda gösterime girdi. Yapımcılar filmin vizyona girmesini Sevgililer Günü hafta sonu ile zamanladı. Filmin gey aşkı tasviriyle ilgili şikayetlere yanıt olarak, yıldız Harry Hamlin oldukça ileri görüşlü bir yorumda bulunuyordu: “Gey kültürünün daha radikal unsurları, şu anda büyük stüdyolar tarafından desteklenen tüm filmler tarafından hayal kırıklığına uğrayacak. [Bu insanların] çoğu, bu filmlerin bizi götürdüğü yerin çok ötesinde olduklarını düşünüyor. Ancak daha zeki olanlar, temel atma töreni olması gerektiğini bilir, işte burada olan da budur. "

13 Şubat 1999 - Londra’nın ilk Bi-Fest yürüyüşü ve festivali düzenlendi.

14 Şubat 1953 - Dorothy Louise Taliaferro "Del" Martin (5 Mayıs 1921 - 27 Ağustos 2008) ve Phyllis Ann Lyon (10 Kasım 1924 - 9 Nisan 2020), feminist ve gey hakları aktivistleri olarak bilinen Amerikalı bir lezbiyen çiftti. 1950 yılında tanışan çift, 14 Şubat 1953’ten Del Martin’in öldüğü güne kadar birlikte yaşadı. Lyon ve Martin, Del Martin’in 27 Ağustos 2008’deki ölümünden birkaç ay önce 16 Haziran 2008’de evlendi.

Daha özgür bir dünya için LGBTİ+ mücadelesi içerisinde yer almak, kazanımlarımızı kaybetmemek ve her türlü nefret söylemini ve cinayetlerini bitirecek bir dünya inşası için daha güçlü bir şekilde örgütlenmeliyiz. 

Bültene kayıt ol