Boğaziçi Üniversitesi: Gözaltılar serbest bırakılsın

01.02.2021 - 17:30
Haberi paylaş

Boğaziçi Üniversitesi'nde yaşananlar, öğrencilerin okul için başlattıkları eyleme polis müdahalesi ve dayanışma eylemleri...

Kayyum rektör olarak atanan Melih Bulu'nun görevden çekilmesi için yapılan direniş sırasında sergilenen bir eser üzerine hükümet yetkililerinin ve muhafazakâr kurumların başlattığı LGBTİ+fobik linç girişimine ve iki arkadaşlarının bu sebeple tutuklanmasına karşı basın açıklaması yapmak isteyen öğrenciler polis şiddetine uğradı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve birçok siyasetçi de öğrencileri hedef göstererek saldırılara dahil olmuştu. 

Bugün saat 17:00'de basın açıklaması yapmak için Etiler’de buluşan öğrencilerin doğrudan üniversitenin Güney Kampüs kapısına gelmeleri engellendi. Etiler'den yürüyüşe geçerek üniversiteye gitmek isteyen öğrencileri polis, işkenceyle ve zor kullanarak göz altına aldı. Birçok kez öğrencilerin üzerine saldıran emniyet güçleri giderek şiddetin dozunu yükseltti. HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Murat Çepni de eylem alanındaydı. Vekiller gözaltılar sırasında polisleri engellemeye çalıştı ve öğrencilere destek oldular. İzmir’de basın açıklaması yaparak Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine ve LGBTİ+’lara destek vermek isteyen bir grup üniversiteli daha polis saldırısına uğradı. İzmir’de gözaltı sayısının 27 olduğu bildiriliyor. 

Bu sırada okulu tamamen ablukaya alan emniyet güçleri ve üniversitenin güvenlik görevlileri basın açıklaması için Güney Kampüsü'nde bekleyen öğrencilerin dışarıya çıkmasına izin vermedi. Öğrenciler ve güvenlik arasında arbede yaşandı. Çevredeki binaların çatılarına konuşlanan keskin nişancılar dikkat çekerken, arkadaşlarının Etiler’de gözaltına alındığını öğrenen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, bunun üzerine rektörlük binasının önüne bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bina önünde bekleyen güvenlik görevlileri yaşanan olaylar sırasında öğrencilere sopalarla saldırdı. Buradaki bekleyişin ardından öğrenciler bir açıklama yayınlayıp, talepleri kabul edilene kadar rektörlük binasını ablukaya aldıklarını duyurdu. Öğrencilerin açıklaması şöyle: 

“Biz Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri olarak, 29 Ocak Cuma günü milli, kültürel ve dini hassasiyetler gerekçe gösterilerek yapılan tutuklamaları protesto etmek ve bu tutuklamaların hukuksuzluğunu kamuoyuna duyurmak için bir basın açıklaması çağrısında bulunmuştuk.

Ancak, kayyum Melih Bulu ve haftalardır okulu adeta bir açık cezaevine çeviren polisler, bizleri kampüse hapsetti!

Bir grup öğrencinin okuldan çıkışına izin vermeyen polis ablukası, okul dışında olan 30 kadar arkadaşımızı gözaltına aldı.

Bizler,

1- Bugün gözaltına alman arkadaşlarımız serbest bırakılana,

2- Dışardaki basın açıklamamızın yapılmasına izin verilene,

3- Tüm bu tutuklamalara, gözaltlarına ve kamuoyunda hedef gösterilmemize sebep olan kayyum Melih Bulu hesap verene kadar

KAYYUMLUĞUN ÖNÜNDEN AYRILMAYACAĞIZ!

BİZLERİ KAMPÜSE HAPSEDENLERE İNAT BİZLER DE KAYYUMLUĞUN DÖRT BİR TARAFINDA BARIŞÇIL ABLUKAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ! ONLAR DÖNENE KADAR BİZ ABLUKADAN VAZGEÇMEYECEĞİZ!

HERKESİ BURAYA ÇAĞIRIYORUZ!

#BundanSonrasıBizde”

156 öğrenciye gözaltı 

Rektörlük önünde barışçıl biçimde eylemlerini sürdüren öğrencilere 21.30 civarında polis uyarıda bulunmaya başladı ve öğrencileri ablukaya aldıktan sonra saldırdı. İstanbul Valiliği yaptığı açıklamada 159 öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu. 98 öğrenci ifadelerinin ardından serbest bırakıldı, diğer öğrencilerin ise ifadeleri sürüyor. 

Boğaziçi Üniversitesi'nde sabah saatlerinde rektörlüğe sırt çevirme eylemi yapan akademisyenler ellerinde öğrencileri temsilen 159 yazılı dövizler tuttular. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise tweetinde Boğaziçi'ndeki öğrencilere "LGBT sapkınları" diyerek homofobik bir açıklama yaptı. 

İstanbul ve Ankara'da Boğaziçi ile dayanışma için eylemler yapılacak.

Bültene kayıt ol