Boğaziçi Üniversitesi: İki öğrenci tutuklandı

30.01.2021 - 10:11
Haberi paylaş

Boğaziçi Üniversitesi’nde arka planında Kâbe bulunan bir eserin dört köşesine LGBTİ+ bayrakları kullanılması, LGBTİ+’lara yönelik nefret saldırısına ve cadı avına dönüştü.

Boğaziçili dört LGBTİ+ öğrenci “halkın bir kısmının benimsediği dini değerlere saldırdıkları” gerekçesiyle gözaltına alındı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, öğrencilerden “sapkın LGBTİ” olarak söz etti. Mahkemeye çıkarılan öğrencilerden ikisi adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken (ev hapsi), iki öğrenci tutuklandı.

Kayyum Melih Bulu’yu protesto etkinlikleri çerçevesinde açılan bir sergide yer alan ve kadın mücadelesi ile toplumsal cinsiyet rollerinin insanı öz cinsiyetine yabancılaştırması temalı bir eserin arka planında Kâbe resminin kullanılması üzerine, Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü sosyal medyada öğrencileri hedef gösteren paylaşımlar yapmaya başladı.

Bunun üzerine başta Akit olmak üzere LGBTİ+ düşmanı sağcı medya da aynı içerikte yayınlar yapmaya başladı ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da “mukaddes değerlere yapılan saldırılara” izin vermeyeceklerini açıkladı. Bunun üzerine  İstanbul başsavcılığı sorumlular hakkında ‘halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan soruşturma açıldığını bildirdi. Saatler sonra da dört öğrencinin gözaltına alındığı açıklandı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Boğaziçi Üniversitesi’nde Kabe-i Muazzama’ya yapılan saygısızlığı gerçekleştiren 4 LGBT sapkını gözaltına alındı!” içerikli bir tweet atarak, yurttaşlar arasında ayırımcılık yapan zihniyetini bir kez daha açıkça ilan etti.

Boğaziçi Üniversitesi’ne kayyım olarak atanan ve eleştirilerin odağında yer alan Melih Bulu ise attığı tweette, “Bir grup kendini bilmez tarafından İslamiyetin kutsallarına saldırı hiç bir şekilde kabul edilebilir değildir. Bunun Boğaziçi değerlerinde asla yeri yoktur. Bu şuursuz saldırıdan sorumlu olanlar hakkında kapsamlı soruşturma başlatılmıştır.#bogazicilgbtrezaleti” ifadelerine yer vererek, sanat ve düşünce özgürlüğünü savunması gereken üniversite kurumuyla bağdaşmayan yapısını ortaya koydu.

Sosyal medyada LGBTİ+’lar tarafından öğrencilere destek mesajları yağdı. Bu tür saldırılarla hem LGBTİ+ hareketinin hem de Melih Bulu protestolarının geriletilmeye çalışıldığı belirtilen destek mesajlarında, bu saldırılara pabuç bırakılmayacağı vurgulandı.

Bültene kayıt ol