Bakan Koca, aşılamanın 11 Aralık'ta başlayacağını duyurmuştu. Bir aydan fazla süre geçti. Az miktarda aşı, aşılama kampanyasındaki belirsizlik ve milyonlarca insan için aşının yokluğu var.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Perşembe, Cuma başlayacak" demişti. Herkesin ortasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya "hafta sonu başlıyoruz değil mi" diye de sordu. Başlanan tek şey (öncelikle sağlıkçılara) aşı randevusu vermek için bir telefon numarasının ve karmaşık bir telefon uygulanmasının duyurusuydu. Bu numarayı arayan bir sağlık çalışanına, aşı randevularının henüz verilmediği söylendi ve gündemi takip etmesi önerildi!
Aşılamanın sırasıyla huzurevleri, sağlık çalışanları, polis, jandarma, adli personel, cezaevinde kalanlar ve çalışanlar, 65+, sonra da kronik rahatsızlığı olanlara yapılacağı söyleniyor.
Türkiye'de sağlık çalışanlarının sayısı Bakan Koca'nın açıklamasına göre 1 milyon 61 bin 635. Polis sayısı 323.842. Jandarma 196.863. Cezaevlerinde kalanların sayısı yaklaşık 200 bin kişi. diğer gruplar ise hayli kalabalık, ama yetecek kadar aşı yok!
Şirket çıkarları
Bakan Koca, aylar önce 55 milyon "Çin aşısı" satın aldıklarını duyurmuştu. Türkiye'ye bir aracı şirket eliyle getirilen aşının sayısı ise sadece 3 milyon.
Tek bir şirketle anlaşmaya tepkiler karşısında, Alman ilaç şirketi Pfizer ile yıl sonuna kadar 30 milyon dozluk anlaşma yapıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göre ise "Alman firmasıyla görüşmeler sürüyor." Pzifer ile yapılan görüşmelerde Türkiye hükümetinin ilacın yerli üretiminin garanti alınması maddesini ileri sürülmesi sonucu yol alınamadığı, aşının mucitlerinden biri olan Prof. Dr. Uğur Şahin tarafından açıklanmıştı.
Covid-19 aşılarının tam koruma sağlaması için iki doz vurulması gerekiyor. Belli bir sürelik aralığın sonunda, tüm nüfusun aşılanması için en 145 milyon doz gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'nın "aşı dağıtımı başlıyor" diye paylaştığı boş kamyonlar var, aşı yok.
Hükümet çevreleri sık sık Nisan ayında üretilecek yerli aşıya işaret ediyor. Çeşitli şirketler bu çalışmaları sürdürmekte. Fakat her gün yüzlerce kişi ölürken aşı şimdi gerekli ve hükümet aşılama kampanyası konusundan gerçekçi ve gerekli bir planı hazırlamış değil. Bunun yerine internet uygulamalarını tanıtıyor.
Salgını durdurmak için
Salgın zincirinin kırılması için kademeli değil toplu aşılama ve iki doz arasındaki sürede tam kapanma gerekiyor. Zorunlu işler hariç üretim 28 gün durdurulsa, nüfusun tamamı aşılansa, devlet aşıları ücretsiz dağıtıp, herkese gelir desteği verse, koronavirüs salgını da bitirilebilir.
18 yıllık iktidarı boyunca sağlık sisteminin ve sosyal güvenliğin özelleştirilmesine yoğunlaşan, şirket çıkarlarını halk sağlığının önüne koyan AKP, salt ekonomik gerekçelerle etkin önlemler almaktan, herkesin bir an önce aşıya ulaşmasını sağlamaktan uzak duruyor.
Sağlık çalışanları meslek odaları ve sendikalarının taleplerinin arkasında durmak, Bakan Koca'ya "Aşılar nerede diye" sormak, her insanın sağlıklı yaşam hakkını savunmak, salgının en fazla zarar verdiği işçilerin görevidir.