LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (30 Kasım-6 Aralık)

30.11.2020 - 12:19
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür. 

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun.

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

30 Kasım 2017: Ankara Valiliği'nin LGBTİ (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans, İnterseks) derneklerin sinema, tiyatro, panel, söyleşi ve sergi gibi etkinliklerinin tamamını süresiz yasaklamasının ardından, KAOS GL ve Pembe Hayat Derneği kararın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Ankara Valiliğinin kararının gerekçesi, söz konusu etkinliklerin, "genel sağlığın ve ahlâkın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunmasını tehlikeye düşürebilmesi"ydi.

1 Aralık 1988: 1 Aralık günü, HIV/AIDS ile ilgili bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla 1988 yılı itibariyle Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmiştir. HIV/AIDS, dünyada ilk tanımlandığı 1980’li yıllardan itibaren pek çok kişiyi etkisi altına aldı. Veriler, bugün 40 milyon civarında kişinin HIV ile yaşadığını gösteriyor. Ancak konuya ilişkin bilgi ve bilinç yeterli düzeye ulaşamadı. Virüs  ve hastalık konusunda toplumlar yeterli düzeyde bilgilendirilmediği takdirde virüs daha fazla yayılıyor ve bunun yanı sıra teşhis konulan kişiler de önyargılar doğrultusunda ayrımcılığa maruz kalıyor. 

2 Aralık 1974: Bernie Toal, Tom Morganti ve Daniel Thaxton isimli gey aktivistler, Boston’da yürüttükleri bir medya kampanyasında mor gergedanı eşcinsel direniş hareketinin sembolü olarak seçtiler. Bu hayvanı seçmelerinin sebebi, bazen yanlış anlaşılsa da, uysal ve zeki bir varlık olması, ancak gerektiği takdirde kendisini cesaretle ve kararlılıkla savunuyor olmasıydı. Lavanta, yaygın olarak tanınan bir eşcinsel onur rengi olduğu için kullanılmıştı; kalp, sevgiyi ve “tüm insanların ortak insanlığını” temsil etmesi için eklenmişti. Kampanya, kamuoyunun ilgisini geylerle ilgili konulara çekmeyi hedefliyordu. Mor gergedan Boston'da metrolarda sergilenmeye başladı, ancak kampanya sürdürücüleri kamu hizmeti reklam ücretine hak kazanmadıklarından, kampanya kısa sürede aktivistlerin üstesinden gelemeyeceği kadar pahalı hale geldi. Reklamlar kayboldu ve gergedan bir daha görülmedi. 

3 Aralık 1996: ABD’nin Hawaii Eyaleti’nde Yargıç Chang,eyaletin eşcinsel çiftlerin evlenmelerine engel olacak bir mevzuatının bulunmadığına hükmetti. Böylece Hawaii gey ve lezbiyen çiftlerin, heteroseksüel çiftlerle aynı imtiyazları elde ettiği ilk ABD eyaleti oldu.

4 Aralık 2013: Açık eşcinsel Xavier Bettel, Lüksemburg başbakanı oldu. Bettel, 15 Mayıs 2015’te, Mart 2010'dan beri sevgili olduğu Gauthier Destenay ile evlendi. Eşcinsel evliliğe izin veren yasalar Haziran 2014'te parlamentoda kabul edilmiş, 1 Ocak 2015'te de yürürlüğe girmişti.

5 Aralık 1998: Biseksüel Onur Bayrağı biseksüel topluluk için 1998 yılında Michael Page tarafından tasarlanmıştır. Amacı, biseksüel bireylerin görünürlüğünü toplumda ve LGBTİ+ topluluğu içinde arttırmaktır. İlk Biseksüel Onur Bayrağı 5 Aralık 1998 yılında kamuoyuna tanıtıldı. Page, bayrağın ifade ettiği anlamı şöyle açıklar: 'Pembe renk eşcinsel ilişkiyi temsil eder, mavi renk ise heteroseksüel ilişkiyi temsil eder. Mavi ve pembenin ortasındaki renk ise mordur. Mor renk her iki cinse olan ilgiyi temsil eder.'

6 Aralık 2007: İzmir’de Melisa isimli transseksüel, polis tarafından dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle omzundan vuruldu. İzmir Travesti ve Transeksüel İnisiyatifi yaptığı basın açıklamasıyla olayı protesto ederek “Herhangi bir mahkeme izni olmadan yaşadığımız evler basılıp, ücret karşılığı bu insanlarla beraber olduğumuz iddia edilerek ev kapatma ve mühürleme uygulaması yapılmaktadır. Özel hayatımızın dokunulmazlığına, barınma ve yaşama hakkımıza karşı ihlaller gerçekleştirilmektedir. Polise hiçbir şekilde direnmemesine rağmen arkadaşımız omzundan vuruldu” dedi.

Daha özgür bir dünya için LGBTİ+ mücadelesi içerisinde yer almak, kazanımlarımızı kaybetmemek ve her türlü nefret söylemini ve cinayetlerini bitirecek bir dünya inşası için örgütlü bir şekilde çabalamalıyız. 

Bültene kayıt ol