Bir gecede 2 milyon işsiz

19.11.2020 - 13:11
Haberi paylaş

Türkiye’de Covid-19 salgını yayılırken, yeme-içme sektöründeki 2 milyon işçi, önceki akşam açıklanan yeni tedbirlerle birlikte işsiz kaldı.

Pandemi tedbirleri kapsamında herhangi bir sektörel destek olmadan alınan kısıtlama kararları ile kafe, restoran ve yeme içme mekanları sadece paket servise açık hale getirilecek. Benzer bir kapanma kararını geçen haftalarda alan AB üyesi ülkeler, işçilere ve işletmelere yönelik milyarlarca Euro’luk destek paketi de açıklamıştı. Türkiye’de sayısı yaklaşık 400 bin olan yeme içme sektöründeki işletme ise zincirleme iflas tehlikesi ile karşı karşıya.

2020’de yüzde 70 küçülen yeme-içme sektörü, bazı işletmelerin ikinci kapanma kararı ile çalışanlarını ücretsiz izne göndermeye başladı. İlk dalgada 75 gün kapanan sektörde ikinci dalgadaki kapanma süresine dair genelgede herhangi bir bilgi yer almıyor. Kapanma kararı, Türkiye’deki toplam işçi sayısının yüzde 10’u olan yaklaşık 2 milyon işçiyi etkiliyor. İşçilere en azından ücret desteği verilmesi gerekir. Çoğunluğu kayıt dışı çalışan sektördeki işçiler, 1177 TL’lik işsizlik maaşın bile alamayacak durumdalar.

Bültene kayıt ol