Formula 1 pilotu Sebastian Vettel, Türkiye’nin LGBTİ+ politikalarını ve ırkçılığı eleştirdi

15.11.2020 - 14:48
Haberi paylaş

Vettel, yarışmada gökkuşağı bayraklı kask takarak ve yarışmadan sonra “ırkçılığa son” yazılı tişört giyerek Türkiye’nin LGBTİ+ politikalarını ve ırkçılığı eleştirdi.

Sebastian Vettel, bu hafta sonu İstanbul’da düzenlenen ve Mercedes pilotu Lewis Hamilton’un kazandığı Grand Prix’ye gökkuşağı tasarımlı bir kaskla katıldı. Formula 1 pilotu, yarışmadan önce yaptığı açıklamada çeşitliliğe vurgu yaptı ve “bu mesajın verilmesi için Türkiye doğru yer” dedi. Vettel, yarışın sonunda da üzerinde “ırkçılığa son” yazan bir tişört giydi.

Vettel, yarıştan önce üzerinde gökkuşağının yanı sıra, farklı cinsiyet kimlikleri ve ten renklerinden insanların da yer alığı kaskını tanıtırken “Artık at gözlüklerinin çıkartılması ve farklılıkların kabul edilmesi gerekiyor” diyen Vettel, sözlerine “Ancak bu farklılıklar yüzünden kimseye ayrımcılık yapılmamalı ve herkes olduğu gibi kabul edilmeli. Sanırım Türkiye bu mesajın verilmesi için iyi bir yer” diye devam etti. Bir gazetecinin “Türkiye’nin neden doğru yer olduğu” sorusuna ise “Bu zaten ortada olan bir şey” diye karşılık verdi. 

Sebastian Vettel, daha önce de sporun ırkçılık karşıtı yaklaşımının bir parçası olarak, Formula 1'deki iş arkadaşlarını yarış öncesi protesto yapmaya davet etmişti. 

Türkiye’de LGBTİ+’lara yönelik devlet baskısı büyük boyutlara ulaştı. Diyanet İşleri Başkanı neredeyse her konuşmasında LGBTİ+’ları hedef gösteren ifadelerde bulunuyor, hatta pandemi başlangıcında bir hutbe esnasında hastalığa LGBTİ+’ların neden olduğu anlamına gelebilecek cümleler sarf etti. Erdoğan da haziran ayında kabine toplantısından sonra LGBTİ+’ları hedef göstererek, ”Buradan tüm milletimi rabbimizin yasakladığı her türlü sapkınlığı sergileyenlere karşı dikkatli tavır almaya davet ediyorum” demişti.

Bültene kayıt ol