İzmir'de yüzleşme haftası

17.04.2015 - 10:25
Haberi paylaş

İzmir'de faaliyet gösteren Yüzleşme Atölyesi, Ermeni Soykırımı’nın 100. yıl dönümünün yaklaşmasıyla birlikte, bu hafta Ermeni Soykırımı’na dair bir dizi panel gerçekleştiriyor.

Özgür Gelecek gazetesinde yer alan habere göre, “100. Yılında Soykırımla yüzleşme haftası” başlığıyla bir araya gelinen panelde İzmir Ekonomi Üniversitesinden Devrim Sezer ile araştırmacı yazar Asuman Suzam konuşmacıydı.

Saat 19.00’da Fransız Kültür Merkezi’nde başlayan panelde ilk olarak sözü alan Devrim Sezer, “Soykırım ve adalet” başlığıyla ile başladı. Sezer, öncelikle soykırımda hiçbir adalet tesisi ile sonuçlarının ortadan kaldırılamayacağını vurgulamak istediğini belirterek başladı. Raphael Lemkin'i örnek vererek, resmi tarih anlatısına karşı Lemkin’in iyi bir cevap olduğunu dile getirdi.

Resmi anlatının, gerçek soykırımın Yahudilere yönelik yapıldığını, Yahudileri tamamen ortadan kaldırmak, yok etmek için yapıldığını ve soykırımın adının konmasının 1948’de literatüre girdiğini savunarak Ermeni Soykırımı’nın soykırım olarak kabul etmediğini söyledi.

Sezer, herkesin “suçluların” oturanları olduğunu, bunun kendilerini suçlu değil ama sorumlu hâle getirdiğini, bununla yüzleşme ve mağdurların taleplerini karşılamaya yönelik bir çaba içinde olmamız gerektiğini söyledi.

"Yüzleşmek bir kabul etmedir, hakikat hakkı resmi anlatının inkâr ettiği her şeyi ortaya çıkarmaktır" diyen Sezer, Ermenilerin taleplerinin yerine getirilmesi gerektiği dile getirdi. Bu taleplerin bir kısmının, yani daha hızlı halledilebilir olanları, kilisenin hazinede olan ve el konulan taşınabilir mallarının verilmesi, kabul etme ve bir daha asla sözünün verilmesi, Türkiye’nin her nerede olursa olsun her Ermeni’nin Türkiye vatandaşı olması daveti ve çağrısı yapmasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Asuman Suzam ise konuya edebiyatın dili ile yaklaşarak yüzleşmenin yapılabileceğini, dilimizin dişilleşmesi, değişmesi ile hakikat aranması gerektiği belirtti.

Dilin anlama gayreti için önemli bir araç olduğunu, mağdurun yasa ile susturulduğu failin her şekilde suçunun üstünü örttüğü bir ortamda edebiyatla yol almanın önemden söz etti. Suzam, çeşitli kitaplardan bölümler okuyarak, edebiyetın dili ile yüzleşmeyi sağlamanın, tanıklık etmenin işlevi hakkında açıklamalar yaptı.

Panel sorulan sorular ve cevaplarla sona erdi.

Bültene kayıt ol