LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (26 Ekim-1 Kasım)

26.10.2020 - 08:38
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür. LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun.

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

25 – 31 Ekim: Aseksüel Farkındalık Haftası; aseksüel, aromantik, biseksüel ve gri-aseksüel deneyimler hakkında eğitim almayı, aseksüel topluluğa ve dünyadaki müttefiklerine erişebilecek materyaller yaratmayı hedefleyen uluslararası bir kampanyadır.

26 Ekim 1990: İnterseks Farkındalık Günü, “Kuzey Amerika İnterseks Topluluğu” tarafından ilk defa kamuya açık bir şekilde kutlandı. İnterseks bireyler tipik kadın veya erkek tanımına uymayan anatomik cinsiyet özelliklerinin (kromozomlar, genital, ve/veya üreme organları) bir karışımına sahiptirler. İnterseksin birçok şekli vardır, tek bir kategori değildir. İnterseks doğumları hakkında bulunabilen en geniş çalışmada, interseks bireylerin nüfusun %1.9’unu oluşturduğu söyleniyor. Bu oran, interseks bireylerin kızıl saçlı bireyler (dünya nüfusunun %1-2’si) kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte, bu araştırma sadece kliniklere gitmiş interseks bireyler veri olarak kullanılarak yapılmıştır. İnterseks olarak sınıflandırılabilecek fakat kendini interseks olarak tanımlamayan bireylerle birlikte bu oranın daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Dünyada 1990’lı yıllarla beraber interseks aktivistler bedenlerinin patolojizasyonuna ve gündelik hayatın her alanında maruz kalınan ayrımcılıklara karşı mücadele ediyor. Türkiye’de ise LGBT hareketi, 2013’te, interseks durumları da içine alacak şekilde yeniden yapılanma kararı aldı. LGBTİ+’nın İ’si, interseks demektir.

27 Ekim 1951: Belçika Posta Servisi, üzerinde eşcinsel çift Paul Verlaine ile Arthur Rimbaud’un resimlerinin bulunduğu pullar bastı. Jean Nicolas Arthur (20 Ekim 1854 - 10 Kasım 1891), sürrealizmi önceden şekillendiren modern edebiyat ve sanat üzerindeki etkisiyle tanınan Fransız bir şairdi. Paul-Marie Verlaine (30 Mart 1844 - 8 Ocak 1896) ise Decadent hareketiyle bağlantılı bir Fransız şairdi. Hem uluslararası şiir alanında, hem de Fransız şiirinde “fin de siècle”in en büyük temsilcilerinden biri olarak kabul edilir. "Cehennemden gelen şairler" olarak ün salmış olan Rimbaud ile Verlaine, iki yıl boyunca coşkulu ve sıra dışı bir aşk yaşadılar.

28 Ekim 1905: Sigmund Freud, “Die Zeit” gazetesine verdiği demeçte “Eşcinsel insanlara hasta muamelesi yapılmaması gerektiğine kesinlikle eminim” dedi.

29 Ekim 1955: İran’da 55 yaşındaki bir erkek “çirkin ve uygunsuz davranışlarda bulunmak, ayrıca karşı cinsle özdeşleşmiş kıyafetler giymekten 20 kırbaç darbesine mahkum edildi.

30 Ekim 1986: Peru’nun başkenti Lima’da bir lezbiyen bara baskın düzenleyen polis, yaklaşık 70 kadını tutukladı. Daha önce polis tarafından olay yerine çağrılan televizyon muhabirleri, kadınların görüntülerini yerel haberlerde kullandılar. Sonuç olarak kadınların çoğu işini kaybetti; bazıları aileleri tarafından şiddet gördü; en az iki kadın polis karakolundan eve dönerken tecavüze uğradı.

1 Kasım 2003: Çince konuşulan dünyanın ilk eşcinsel onur yürüyüşü olan Tayvan Onur Yürüyüşü, Taipei'de 1000'den fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Bu yürüyüş o günden bu yana her yıl yapılıyor, ancak yine de birçok katılımcı kimliklerini gizlemek için maske takıyor, çünkü eşcinsellik Tayvan'da sosyal bir tabu olmaya devam ediyor. Ancak 2010 yılında düzenlenen onur yürüyüşüne 30.000’den fazla kişinin katılması, medyanın ve siyasi ilginin artmasını sağladı ve Tayvan'da kabul oranının arttığının altını çizdi. 2010'dan bu yana Kaohsiung'da da 2.000'den fazla insanın katıldığı onur yürüyüşü düzenleniyor.

Daha özgür bir dünya için LGBTİ+ mücadelesi içerisinde yer almak, kazanımlarımızı kaybetmemek ve her türlü nefret söylemini ve cinayetlerini bitirecek bir dünya inşası için daha güçlü bir şekilde örgütlenmeliyiz.

Bültene kayıt ol