25-31 Ekim Aseksüel Farkındalık Haftası, aseksüel, aromantik, biseksüel ve gri-aseksüel deneyimler hakkında eğitim almayı, aseksüel topluluğa ve dünyadaki müttefiklerine erişebilecek materyaller yaratmayı hedefleyen uluslararası bir kampanyadır.
Aseksüel kelimesi, en geniş tanımıyla cinsel çekim tecrübe etmeyen birey demektedir. Aseksüellik, cinsel çekimin hiç ve/veya az deneyimlendiği bir cinsel yönelimdir. Aseksüeller, insanlara cinsel çekimlenmezler ve başkalarına cinsel çekimlenerek davranmayı arzulamazlar. Başka bir anlamı daha olan aseksüel kelimesi aynı zamanda içinde farklı deneyimleri barındıran bir spektrum, bir şemsiye kelime görevini üstlenir.
Aseksüellerin cinsel çekimi tecrübe etmemeleri ve/veya az tecrübe etmeleri, sevme kapasitesine sahip olmadıklarını göstermez, ilişki kuramayacakları anlamına gelmez. Aseksüeller farklı çekim türlerini tecrübe edebilirler ve tecrübe ettikleri bu çekim(ler) üzerinden ilişkiler kurabilirler. Mesela, aseksüeller başkalarına karşı romantik çekim duyabilirler. Aseksüeller âşık olabilir, romantik eyleme geçmek isteyebilir ve başkalarıyla romantik ilişkiler yaşayabilirler. Romantik çekim deneyimlemeyen kişilere ise 'aromantik' denir. Hem romantik çekim deneyimlemeyen hem cinsel çekim deneyimlemeyen kişilere 'aromantik aseksüel' denir. Aseksüeller romantik çekim dışında duygusal çekim, tensel çekim, platonik çekim ve estetik çekim gibi çekimleri de tecrübe edebilir.
Aseksüellik, Micheal Storms tarafından geliştirilen ve Storms Modeli olarak anılan cinsel yönelim haritasında kendine yer bulmasıyla konuşulmaya başlandı.
2010 yılından beri düzenlenen Aseksüel Farkındalık Haftası romantik ilişki ve cinsel ilişki arasında mutlak bir bağ olduğuna ilişkin algıyı kırmayı da amaçlamaktadır. Bu hafta boyunca yapılan etkinlikler ile "Seks Bir İhtiyaçtır" mantalitesinin herkes için geçerli olmak zorunda olmadığına ve aseksüel bireylerin de var olduğuna vurgu yapılmaktadır.