Korona verilerini gizlemek Bakan'a göre “ulusal çıkar"

02.10.2020 - 09:04
Haberi paylaş

Sağlık Bakanı'na göre Kovid-19 verilerini gizlemek “ulusal çıkar.” Sağlık emekçileri Bakan'ın istifasını istedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan vakaların günlük açıklanan tabloda yer almadığını açıkladı. 

Gelen tepkilere karşı da “Bilelim ki, salgınla mücadele sürecinde, devletimiz, HALKININ SAĞLIĞI KADAR, ULUSAL ÇIKARLARINI DA korumaktadır. Çünkü salgın hayatın bütün alanlarını etkilemektedir. Mesuliyeti olmayan bazı kişilerin tenkitleri, fotoğrafın bir noktasına mercekle bakıp, leke aramaktan farksızdır” ifadelerini kullandı.

Her vakanın hasta olarak sayılmadığını belirten Koca, testi pozitif çıktığı halde hiçbir semptom göstermeyenlerin sayılmadığını ve bu kişilerin büyük çoğunluğu oluşturduğunu belirtmişti. 

TTB: Süreci şeffaf yürütmediniz, gerçekleri gizlediniz 

Açıklamanın ardından pek çok tepki geldi. Türk Tabipleri Birliği, "6 aydır bunu söylüyorduk. Süreci şeffaf yürütmediniz. Gerçekleri gizlediniz. Salgının yayılmasına engel olmadınız. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Her vaka hasta değildir” açıklamasına karşılık TTB olarak semptomlu ya da semptomsuz “Her vaka COVID-19 hastasıdır” diyoruz. Semptomu olmasa da sağlık çalışanları da başta olmak üzere tüm temaslılara test yapılması gerektiğini pandemi başından itibaren ısrarla belirtiyoruz. Vakaları düşük göstererek, terimleri değiştirerek, her gün farklı demeç vererek başarılı olunamaz. Salgını ancak toplumla, sağlık çalışanları ile tabip odaları ile TTB ile bilim insanları ile hep birlikte mücadele ederek kontrol altına alabilirsiniz. Buradan TTB olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya verileri gerçek ve şeffaflıkla açıklamasını, Bilim Kurulu üzerinde baskı varsa, kurul üyeleri tarafından açıklanmasını istiyoruz. Toplumun ilk olarak bir özür beklediğini vurguluyoruz. Bunlar yapılmayacaksa Sağlık Bakanı'nı istifaya davet ediyoruz" açıklaması yaptı. 

SES: Sağlık Bakanı derhal istifa etmelidir

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) de şu açıklmayı yaptı: “Toplam Covid-19 vaka sayısı derhal paylaşılmalı, bugüne kadar yanlış verilmiş olan tüm bilgilerin doğrusu kamuoyuyla paylaşılmalı, yurttaşlar ve sağlık emekçileri doğru bilgilendirilmeli, Sağlık Bakanı derhal istifa etmelidir.”

İngiltere, Türkiye'yi "karantina uygulanacak ülkeler" listesine ekledi

İngiltere Ulaştırma Bakanlığı "Son gelen veriler, Türkiye'yi seyahat koridoru listesinden çıkarmamızı gerektiriyor. Çünkü Türkiye'nin Sağlık Bakanlığı, Covid-19 vakalarını, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) gibi uluslararası örgütlerin tanımından farklı şekilde tanımlıyor. Bu nedenle ülkeyle ilgili risk değerlendirmemizi güncelledik" diye açıklama yaptı.

Bültene kayıt ol