Irkçı cinayetlere göz yummayalım: Suriyeliler kardeşimizdir!

15.09.2020 - 15:20
Haberi paylaş

Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır platformu tarafından Eymenh Hammamı'nın ölümü üzerine yayımlanan yazılı basın açıklaması şöyle:

Samsun’da 16 yaşında Suriyeli bir fırın işçisi bıçaklanarak öldürüldü. Eymenh Hammamı, dokuz senedir Samsun’da ailesiyle yaşıyor, dört senedir çeşitli fırınlarda çalışıyor ve akşamları da gençlik spor kulübünde kursa gidiyordu.

Son zamanlarda sadece Suriyelilere değil Kürt işçilere de saldırılar arttı. Ve saldırıların göçmen işçileri ve Kürt işçileri hedefe alması bir tesadüf değil, göz göre göre yükseltilen ırkçı iklimin bir sonucudur.

Türkiye’nin de geri dönülemez bir biçimde içine girdiği küresel ekonomik ve ekolojik krizde, ilk gözden çıkarılan gruplar toplumun çeperlerinde yaşayanlar oluyor.

Eymenh Hammamı’nın ağabeyinin de belirttiği gibi, bu aile ve bunun gibi Suriyeli aileler artık Türkiye’de yaşıyor ve burada hayatlarını sürdürüyorlar.

Üstelik iş güvencesi olmadan uzun saatler çalışıp günde 50 tl kazanıyorlar. 

Eymenh’e saldırıp bıçaklayan yirmi kişilik grup gibi ırkçı gruplar her zaman bir köşede fırsat kollarlar. Savunmasız gruplara karşı nefret saçarak krizin gerçek sorumlularının saklanmasına yardımcı olurlar. 

Doğal kaynakların gittikçe daha da küçük bir azınlığın kâr etmesi için tahsis edilmesi hızla devam ediyor. Bu duruma küresel çapta bir salgının eklenmesi, sınıfsal ayrımları netleştiriyor. 

Bir tarafta dünyanın kaynaklarını sorumsuzca kullanan ve bunun için savaş çıkartabilecek olan egemenler var. 

Diğer tarafta bu kaynakların kullanımının başka yollarının olduğunu ve içinde bulunduğumuz durumun değişebileceğini bilen, değişmesini isteyen ve bunun için de dayanışan ve örgütlenenler var. 

Bizler, Türk, Kürt, Suriyeli ve Afgan emekçiler, iklim krizinin de ırkçılığın da kapitalizmin kaynak kullanımı ve ekonomik politik kararlarından kaynaklandığını biliyoruz ve bunun sonuçlarını hayatlarında bizzat deneyimleyenler olarak birlikte olmalıyız, çoğalmalıyız.

Hayatlarını burada kuran Suriyeli emekçiler artık buralılar ve hiçbir yere gitmiyorlar. Bununla beraber Kürt emekçiler de istedikleri yerde çalışma hakkına sahiptir. 

Eymenh Hammamı’nın katli herhangi bir adli vaka değil, ırkçı bir cinayettir; ırkçı cinayetler, bir kişiyi değil, tüm emekçileri hedefine alır. Irkçı çeteler bir avuç, biz ise milyonlarız; birleşirsek ırkçılığı durdurabiliriz! 

Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır
15 Eylül 2020

Bültene kayıt ol