AKP, Ermeni Soykırımı'nın inkârı için çırpınıyor

13.04.2015 - 13:53
Haberi paylaş

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis'in "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermeni Soykırımı’ydı" sözü üzerine AKP çaresizce inkâr hamlelerinde bulunuyor.

Papa Francis, “Son yüzyılda insanlık ailemiz 3 büyük ve eşi görülmemiş trajedi yaşamıştır. Bunların ilki, ‘genel olarak 20’nci yüzyılın ilk soykırımı olarak görülen’ ve ilk Hıristiyan toplum olan siz Ermeni halkının yanı sıra, Katolik ve Ortodoks Suriyelilere, Asurilere, Keldanilere ve Yunanlara çarpandır. Piskoposlar, rahipler, dindarlar, kadınlar, erkekler, yaşlılar ve hatta savunmasız çocuklar ve hastalar bile öldürülmüştür” demişti.

Barış mesajı vermişti

Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenler anısına düzenlenen ayin sonrasında Papa, Ermeni toplumuna iletmek üzere Ermeni liderlere sunduğu yazılı bir mesajda ise, Tanrı’dan, Türk ve Ermeni toplumlarının uzlaşmaya varmasını ve Dağlık Karabağ konusunda barışın sağlanmasını dilediğini belirtti.

Açıklama AKP tarafında kriz yarattı

Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, "Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı” mesajı verildi. Ardından Türkiye, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yi istişarelerde bulunmak için geri çağırdı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Papa'ya ve bulunduğu makama yakışmadı. Sayın Papa'nın herhalde zamanla üzerindeki bazı etkiler ya da kendisinin tarih alanındaki bilgi yetersizliği, bugün bahsettiğiniz biçimde bir açıklamayı beraberinde getirdi" dedi.

Resmi ideolojinin bekçisi olarak AKP

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Moğolistan'da, konuyla ilgili soruya yanıt vererek Papa tarafından kullanılan ifadenin hukuki geçerlilik taşımadığını savundu. 

"Papa dünkü açıklamasında çekilen acılar arasında maalesef ayrımcılık yaptı. Türklerin ve Müslümanların çektiği acıları, zulümleri ve ölümleri adeta görmezden geldi" diyen Çavuşoğlu, Ermeni olaylarının tarihsel çerçevesinden çıkartıldığına dikkati çekti.

Çavuşoğlu, "Maalesef tarih, siyasete alet edildi. Her şeyden önce bir din adamının özellikler son yıllarda artan ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük karşısında hoşgörü, barış ve kardeşlik mesajı vermesi gerekiyordu" diye konuştu.

Bültene kayıt ol