DSİP: Avukatlar susmadı susmayacak

08.07.2020 - 11:37
Haberi paylaş

Çoklu Baro yasa teklifi, avukatların tepkisine rağmen meclis genel kuruluna getirildi. DSİP, yasa teklifini savunma hakkına saldırı olarak niteledi ve geri çekilmesini istedi.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nin açıklaması:

Avukatların ve onların meslek örgütü baroların aylardır devam eden karşı çıkışlarına rağmen, bir ilde birden fazla baro kurulmasının önünü açan “çoklu baro” tasarısı meclis adalet komisyonunda kabul edildi. Tasarı, bugün TBMM Genel Kurulunda görüşülecek.

Avukatların yaşadıkları sorunlara ilişkin hiçbir çözüm getirmeyen değişiklik tasarısının tek amacı, baroları etkisizleştirmek, AKP-MHP iktidarına biat eden barolar yaratmaktır.

Barolar vatandaşa yönelik çeşitli avukatlık hizmetlerine aracılık ederler. Pek çok durumda şüpheliye, sanığa veya mağdura avukat Baro tarafından ücretsiz olarak atanır. Çoklu baro olduğunda bu hizmetlerin hangi baro tarafından yapılacağı tartışma konusu olur. Avukat atamalarında siyaset gündeme gelir ve yolsuzluklar yaşanır.

Çoklu Baro sisteminde, avukatlar hangi baroya kaydolacağını seçerken baroların siyasi eğilimlerine veya maddi vaatlerine göre seçim yapmak zorunda kalır. Siyasi eğilimlerine göre baroların kapatılması gündeme gelir. Muhalif olan baroya hayat hakkı verilmeyeceğini görmek için müneccim olmaya gerek yok.

Baroların siyasi eğilimlerine göre bölünmesi, o baroya kaydolan avukatın ve o avukata vekâlet veren vatandaşın fişlenmesi demektir. Özellikle ceza yargılamalarında, muhalif baroya kayıtlı avukat tarafından savunulan vatandaşın dosyasına mahkeme heyetlerinin nasıl bakacağını şimdiden kestirmek mümkündür.

Çoklu baro sistemi, “Bağımsız” olması gereken avukatlık mesleğinin, bağımsızlığı zaten tartışmalı iken bu vasfın hepten kaybolmasına yol açar. Tasarı, Baroları etkisizleştirerek, “yargı bağımsızlığı” ve “adil yargılama” ilkelerine darbe vurur. Çoklu Baro, evrensel insan hakları ilke ve kuralları açısından, tehlikeli ve endişe verici bir uygulamadır.

Dünyada yayılan otoriterleşme uygulamaları, Türkiye’de de günden güne artıyor. Ancak buna karşı kitlelerin isyanı ve öfkesi de giderek büyüyor. En son barolar iktidarın çoklu baro girişimine karşı Ankara yürüyüşü yaptılar. Yürüyüşlerine devletin müdahalesi, avukatların öfkesini daha da artırdı.

Avukatlar, savunma haklarına karşı yapılan bu saldırıya karşı susmuyorlar, iktidarı, bu tasarıyı geri çekmeye davet ediyorlar.

Bizler, tüm emekçiler, ezilenler, eşitlik, adalet, hak, hukuk isteyenler olarak avukatların yanındayız. Çoklu Baro tasarısının geri çekilmesini istiyoruz.

Savunma susturulamaz.

Avukatlar susturulamaz.

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi – DSİP

Bültene kayıt ol