90'lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili davada MİT eski Kontrterör Dairesi Başkanı Meymet Eymür tanık olarak ifade verdi. Eymür "MİT elemanı Tarık Ümit bana infazları devlet için yaptığını söyledi" dedi.
18 faili meçhul cinayetle ilgili olarak aralarında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Korkut Eken, İbrahim Şahin ve Ayhan Çarkın'ın da bulunduğu 19 sanığın yargılanmasına devam edildi. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya çağrılan Ağar, mazeret göstererek katılmadı. Mağdur avukatları ve sanık avukatlarının katıldığı duruşmada Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) eski Kontrterör Dairesi başkanı Meymet Eymür tanık olarak dinlendi.
Tanık Eymür, 1965’te MİT’e girdiğini ve Güvenlik Dairesi Başkanı olarak da Nisan 1994’te görev yaptığını belirtti. 1994’te göreve geldikten sonra Tarık Ümit’le görüştüğünü belirten Eymür, Ümit’in kendisine karıştığı infaz olaylarını anlattığını belirtti:
“Göreve geldiğim zaman Korkut Eken, Mehmet Ağar’ın yanında çalışıyordu. İbrahim Şahin’in olduğu yerde onun da odası vardı. İlk başta Tarık Ümit’ten 29 kişilik bir liste aldık. Bazılarını Tarık Ümit doğrudan doğruya kendisinin yaptığını söyledi. 14 Temmuz 1994’te yaptığımız görüşmede verdiği listedir. Tarık Ümit’in söylediğine göre, hazırlayanlar arasında Mehmet Ağar, İbrahim Şahin var. Tarık Ümit, Savaş Buldan ve Hacı Karay'ın infazını bizzat kendisinin yaptığını söyledi.”
'Tosuncukları buradan kaçıracağız'
Tarık Ümit ile MİT’in yapmış olduğu görüşme raporlarının da olduğunu söyleyen Eymür, bu görüşme tutanaklarının bir kısmının yok edildiğini belirtti:
“Bayram arefesinde Tarık Ümit kayboldu. Arabası bulundu. Öldü diye düşünmek lazım. Tarık Ümit’in kaybolması ile ilgili görüştüğüm Mehmet Ağar, ‘tosuncukları buradan kaçıracağız.’ dedi.”
Tarık Ümit’in çok düzgün bir adam olmadığını söyleyen Eymür, “Bizim elemanımız bizim şerefimiz. Kurtarmaya çalıştık. MİT’in içinde de bu olayları kapamak isteyenler oldu. Bir takım belgeleri yok ettiler. Tarık Ümit, devlet yararına bu işe girdiğini fakat işin farklı tarafa kaydığını söyledi. Tarık Ümit çok makul bir vatandaş değildi. Eğer kirliliği ortaya çıkarmak istiyorsanız, temiz kişilerle bunu yapamazsınız. Biraz çok konuşan biridir. İyi bir haber elemanıydı” dedi.
Ağar'ın görüntülü ifadesi alınacak
İbrahim Şahin’in avukatı Basri Aydın, Mehmet Eymür’ün anlattıkları sonrası “Tarık Ümit’in size anlattıklarını neden adli makamlara intikal ettirmediniz?” sorusunu yöneltti. Eymür ise “devlet adına yaptıklarını söylemişti” dedi.
Mahkeme ara kararında sanıkların tutuklanma talebini reddetti. Mehmet Ağar’a avukatların doğrudan soru sorabilmesi için görüntülü ifadesinin alınmasına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.
'Cinayetlerle ilgim yok'
Eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar daha önce Ankara 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal'a verdiği ifadesinde cinayetlerle ilgisinin olmadığını savunmuştu. Mahkemeye sağlık raporu sunan Ağar'ın duruşmalara katılmamasına karar verilmişti. Ağar hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. Diğer sanıklarla birlikte Ağar da "Cürmen suç işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün faaliyeti kapsamında adam öldürmek, adam öldürmeye iştirak"le suçlanıyor.
Ağar cinayetlerin yaşandığı 1993-1995 yılları arasında emniyet genel müdürüydü.
İddianamedeki suçlama
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 1990'lı yıllarda işlenen 18 faili meçhul cinayetle ilgili de Mehmet Ağar, bazı özel harekat polisleri ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında iddianame hazırladı. Davanın ilk duruşması 16 Nisan'da görüldü.
Davanın sanıkları: Mehmet Ağar, İbrahim Şahin, Korkut Eken, Ayhan Çarkın, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Ercan Ersoy, Ahmet Demirel, Ayhan Özkan, Seyfettin Lap, Enver Ulu, Uğur Şahin, Alper Tekdemir, Yusuf Yüksel, Abbas Semih Sueri, Lokman Külünk, Mahmut Yıldırım, Nurettin Güven, Muhsin Korman.
Soruşturma, özel harekâtçı Ayhan Çarkın'ın Mart 2011'de işledikleri cinayetleri itiraf etmesiyle başladı.
(Al Jazeera Türk)