Mardin'in Midyat ilçesinde, Anadolu Arap Birliği Hareketi Derneği'nin kapatılmasının ardından Mardin Süryani Birliği Derneği de kapatıldı.
Derneği kapatılma kararı, gerekçesi sonra açıklanmak üzere tebliğ edildi. Tebligatta, derneğin kapatılma kararıyla ilgili olarak Türk Medeni Kanunu’nun derneklerin kuruluşunu düzenleyen 60. maddesine atıfta bulunuldu.
60. madde şöyle:
“Kuruluş bildirimi ve belgelerin doğruluğu ile dernek tüzüğü, en büyük mülki amir tarafından altmış gün içinde dosya üzerinden incelenir.
Kuruluş bildiriminde, tüzükte ve kurucuların hukuki durumlarında kanuna aykırılık veya noksanlık tespit edildiği takdirde bunların giderilmesi veya tamamlanması derhal kuruculardan istenir. Bu istemin tebliğinden başlayarak otuz gün içinde belirtilen noksanlık tamamlanmaz ve kanuna aykırılık giderilmezse; en büyük mülki amir, yetkili asliye hukuk mahkemesinde derneğin feshi konusunda dava açması için durumu Cumhuriyet savcılığına bildirir. Cumhuriyet savcısı mahkemeden derneğin faaliyetinin durdurulmasına karar verilmesini de isteyebilir.
Kuruluş bildiriminde, tüzükte ve belgelerde kanuna aykırılık veya noksanlık bulunmaz ya da bu aykırılık veya noksanlık belirli sürede giderilmiş bulunursa; keyfiyet derhal derneğe yazıyla bildirilir ve dernek, dernekler kütüğüne kaydedilir.”
Eşbaşkanlık ve birlik kanuna aykırıymış!
DİHA’nın haberine göre, dernek isminde geçen 'birlik' ile tüzüğünde yer alan 'Eşbaşkanlık' kavramları kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle feshedildi.
Dernek Başkanı Yuhanna Aktaş, kararın siyasi olduğunu belirterek, karara itiraz edeceklerini ve sonuç alamadıkları taktirde AİHM'e gideceklerini söyledi.
Midyat Kaymakamlığı tarafından dernek tüzüğünde yer alan "eş başkanlık" ibaresi ile dernek isminde kullanılan "birlik" kavramının kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle hakkında suç duyurusunda bulunulan Mardin Süryani Birliği Derneği, Mardin 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmasında kapatıldı.
Yuhanna Aktaş, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Türkiye'de ilk defa bir Süryani derneğinin devlet tarafından kapatıldığını söyleyen Aktaş, 2002 yılında oluşturdukları platformun ardından geçtiğimiz yıl dernekleşmeye gittiklerini hatırlattı. Dernekte kültürel faaliyetlerin yanında, Asuri- Süryani, Keldani, Kürt, Arap ve Mıhallemi halklarının birlikteliğinin sağlandığını belirten Aktaş, "Bu karar, yurt içinde ve yurt dışında yasayan Süryanileri tedirgin edip, kaygılandırmıştır. Bu şekilde, halkların örgütlenmesinin önü kesiliyor. Ayrıca bir kaç yıldır çözüm süreciyle başlayan olumlu havaya denk düşmeyen siyasi bir karardır" dedi.
“Biz özür beklerken devlet derneğimizi kapattı”
Kararın, kendi toprağına geri dönmek isteyen Süryani yurttaşların umudunu kıran bir sonuç olduğuna vurgu yapan Aktaş, Süryanilere dönük gerçekleştirilen soykırımın 100'üncü yılı olduğuna dikkat çekerek, "Biz soykırımın yüzüncü yılında devletten kendi karanlık geçmişiyle yüzleşmesini ve Süryaniler için özür dilemesini beklerken devlet, Süryani derneğimizi kapattı. Bize yüz yıl öncesinin acı hatıralarını tazeletti" ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: Mardin Süryani Birliği Derneği başkanı Yuhanna Aktaş