Hayvan özgürlüğü aktivistleri 19 Aralık 2019 tarihinden beri İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin önünde atlı faytonların kaldırılıması için direnişlerini sürdürüyordu.
Direnişin 29. gününde mücadeleleri sonuç verdi ve atlı faytonların tamamen kaldırılacağı duyuruldu.
Milletvekili Gülizar Biçer meclis konuşmasında atlı faytonların mart ayından itibaren kaldırılacağını, ulaşımın elektrikli araçlarla sağlanacağını, faytonculara ise gerekli maddi desteğin sağlanacağını duyurdu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sözcüsü Murat Ongun ise sosyal medya hesabından 277 tescilli fayton plakasının her birinin 300.000 TL’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınacağını ve atların veteriner kontrolünde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın doğal yaşam alanlarına bırakılacağını bildirdi.
Meclis’te alınan karara göre, faytoncu ailelerinden bir kişi ya da faytoncunun kendisi İBB’de işe alınacak ve ulaşımın kendilerine bağlanmasını isteyen faytoncular İSPARK’ta işe başlayacak.
Daha önceden Ekrem İmamoğlu atlı faytonların sayısını azaltarak direnişçilerle uzlaşmaya çalışmıştı. Fakat direnişçiler, sömürülen tek bir at bile kalmayana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyleyip kötü hava şartları altında dahi direnişi sürdürmüştü.
Hayvan özgürlüğü aktivistleri yine İBB’den net bir açıklama gelene kadar direnişi bırakmayacaklarını, Yaşam Nöbeti’ni atlar özgür olana dek sürdüreceklerini bildirdi.
Direnişçilerin atlara dair talepleri faytonların kaldırılmasından ibaret değil. Yaşam Nöbeti aktivistleri atlar özgürlüğüne kavuşup doğal ortamlarında koşmaya başlayana, atların yaşamları garanti altına alınana kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.