Göçmen işçiler Türkiye işçi sınıfının bir parçasıdır

16.01.2020 - 14:04
Haberi paylaş

Hepimiz Göçmeniz-Irkçılığa Hayır kampanyası, 2019 yılındaki iş cinayetlerinde burada doğmuş ya da mülteci işçilerin birlikte can verdiğine dikkat çekerek dayanışma çağrısı yaptı.

Mültecilere yönelik ırkçılığa karşı mücadele eden aktivist platformu Hepimiz Göçmeniz'in açıklaması:

Göçmen işçiler Türkiye işçi sınıfının bir parçasıdır, ortak mücadele, ortak örgütlenme gerekir.

Göçmenler sadece Ege denizinde veya Meriç’i geçmeye çalışırken, ya da kamyon kasalarının arkasında havasızlıktan boğularak değil, işyerlerinde çalışırken de yaşamlarını kaybediyorlar.

Türkiye’de son verilere göre 3,6 milyonu Suriyeli, 700 bini Afganistanlı, 500 bini Iraklı, geri kalanları Asya ve Afrika’nın pek çok ülkesinden, toplam 5,7 milyon göçmen yaşıyor. Bu insanların yaklaşık 2,5 milyonu bir işte çalışıyor. 

Patronlar, göçmenleri ucuz emek gücü olarak görmekte, her türlü haktan yoksun olarak çalıştırmaktadırlar. Yasal asgari ücret göçmen işçiler için genellikle uygulanmaz. 

Sendikaların bir ‘göçmen işçi politikası’ bulunmamaktadır, bu nedenle göçmen işçileri örgütlemek konusunda henüz bir sendikal deneyim ortaya koyulamamıştır. 

Sanayide göçmen çocuklar işçi olarak çalıştırılmaktadır. Bu hem uluslararası hukuka, hem de Türkiye yasalarına aykırıdır.

2019 yılında en az 110 göçmen işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi.

Sendikasız, sigortasız, kayıt dışı şekilde çalışan göçmen işçiler, iş cinayetlerinde yaşamlarını yitirmeye devam ediyor. Türkiye’de iş kazalarında ölen işçilerin ortalama yüzde 6’sı göçmen işçiler.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)’in 2019 yılı İş Cinayetleri Raporuna göre, geçen yıl en az 110 göçmen işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. Bunlardan 41 işçi Suriyeli; 35 işçi Afganistanlı; 6’şar işçi İranlı, Özbekistanlı, Ukraynalı; 4’er işçi Rusyalı, Türkmenistanlı; 3 işçi Azerbaycanlı; 2 işçi Gürcistanlı; 1’er işçi ise Bulgaristanlı, Çekyalı, İtalyalı, Kolombiyalı, Polonyalıydı.

Ölümlerin büyük çoğunluğu yazılı, görsel, dijital basına ve sosyal medyaya yansımadı. Yani muhtemelen bildiğimizin üstünde göçmen işçi ölümü söz konusu oldu.

Türkiye’de çalışan 2,5 milyon göçmen işçinin ancak 113 bini çalışma izni alabilmiş durumda. Diğer işçiler kayıt dışı olarak çalıştırılmakta. Bu durumun artık düzeltilmesi, 8 yıldır Türkiye’de yaşayan göçmen işçilere çalışma izni ve diğer bütün hakları verilmelidir. Göçmen işçi ölümlerini azaltmak için yapılması gereken en önemli tedbir budur.

Ayrıca sendikalar, göçmen işçilerin örgütlenmesi için bir an önce girişimlerde bulunmalıdır. Böylece hem işçi ölümleri azaltılır, hem de göçmen işçilerin ucuza çalıştırılması engellenir.

Göçmen işçiler yalnız değildir!

Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır

16.01.2020

Bültene kayıt ol