Özgür Gündem davasında hapis istemleri: İfade özgürlüğü hedef alınıyor

14.01.2020 - 14:45
Haberi paylaş

Yargı reformu, meclisin önümüzdeki gündemlerinden biri ilan edilirken, siyasi yargılamalar ifade özgürlüğünü hedef almaya devam ediyor.

Özgür Gündem ana davasında savcı, dokuz gazeteci ve yazardan Eren Keskin, İnan Kızılkaya, Kemal Sancılı, Zana Kaya ve Aslı Erdoğan’ın hapisle cezalandırılmasını istedi.

KHK ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ana davası, İstanbul Adliyesi İstanbul Adliyesi 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Savcı, avukat ve isan hakları savuncusu Eren Keskin’in dört yazısı ile gazetenin genel yayın yönetmeni olduğu dönemdeki yazı ve görseller nedeniyle, İnan Kızılkaya’nın ise sorumlu yazı işleri müdürü olduğu dönemde yayımlanan yazı ve haberler nedeniyle “örgüt üyeliği”nden cezalandırılmalarını istedi.

Savcı, Kemal Sancılı için, gazetenin imtiyaz sahibi olması ve sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek “örgüt üyeliği” suçlaması yapılırken, Zana (Bilir) Kaya hakkında ise gazetenin eş genel yayın yönetmeni olduğu dönemde çıkan yazı ve haberler nedeniyle “basın yayın yoluyla zincirleme şekilde örgüt propagandası” iddiasıyla cezalandırılmasın istendi.

Yazar Aslı Erdoğan'ın “örgüt propagandası” iddiasıyla hapisle cezalandırılmasını isteyen savcı, Necmiye Alpay ve Bilge Aykut’un ise tüm suçlamalardan beraatini talep etti.

Savunması alınmayan davanın diğer sanıkları Filiz Koçali ve Ragıp Zarakolu’nun dosyalarının da savcılığın talepleri arasında.

'Bizi düşman olarak görüyorsunuz'

 İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin savunmasında, şunları söyledi:

“Ben iddia makamı tarafından, şu anda bir ‘silahlı örgüt üyesi’ olarak adlandırılıyorum. Bu Türkiye’nin kendi hukukuna da aykırıdır. Bu düşman hukuku uygulamasıdır. Bizi düşman olarak görüyorsunuz. Bunu akıl almaz buluyorum. Süre istiyorum çünkü ben örgüt üyesiymişim ve bu bugüne kadar olmadığım bir şey. Bunu size nasıl anlatacağımı bulmam lazım.”

Davanın bir sonraki duruşması 14 Şubat saat 10.00’da görülecek.

Bültene kayıt ol