Mardin'de gözaltına alınan Süryani rahip tutuklandı

11.01.2020 - 18:22
Haberi paylaş

Mardin'in Nusaybin ilçesinde gözaltına alınan Mor Yakup Kilisesi'nin rahibi Sefer (Aho) Bileçen çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Eskihisar (Marînê), Üçköy (Xarabalê) ve Üçyol (Sêderîyê) kırsal mahallelerinde yapılan baskınlarda aralarında Mor Yakup Kilisesi Süryani Rahibi Sefer (Aho) Beliçe’nin de bulunduğu ile 10 kişi gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınan Rahip Bileçen ve Süryani toplumundan Musa Taştekin ile Haşo Dinç ve Mehmet Başak Jandarma ifadelerinin ardından Mardin Adliyesi’ne sevk edildi. Adliyeye sevk edilenlerden Rahip Bileçen ifadesinin ardından "Örgüte yardım ve yataklık etmek" iddiası ile tutuklanma talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. 

Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği Rahip Bileçen’in "Örgüte yardım ve yataklık etmek" iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi. Diğer 3 kişi ise adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. 

Savcılığın Rahip Bileçen hakkında bir itirafçının ifadesini ve Jandarma tarafından 2018 yılında "örgüt üyelerinin manastıra girdiği" iddiasının yer aldığı bir tutanağı delil gösterdiği öğrenildi. Ancak tutanakta yer aldığı belirtilen hava fotoğraflarının ise avukatların talep etmesine rağmen gösterilmediği öğrenildi. 

Milletvekili Tuma Çelik: Baskıcı bir mantığın ürünü

HDP milletvekili Tuma Çelik, rahip Bileçen gözaltında iken akşam saatlerinde şu açıklamayı yaptı: 

"Bagok Dağı’nın zirvesinde bulunan ve Dibek (Badıbe) köyüne ait, 1500 yıllık Mor Yakup manastırı, yoğun emekler sonucunda restore edilmiş ve geçtiğimiz yıllarda yeniden ibadete açılmıştır. Gözaltına alınan Mor Yakup Manastırı rahibi Aho Sefer Belican, 24 saat bu manastırı bekleyen, adresi ve yaptığı işi belli olan bir din görevlisidir.Üçköy muhtarı Joseph Yar, bölgenin en yoğun nüfuslu Süryani köyünün muhtarıdır. 

Çiftçilik yapan Musa Taştekin, yıllarca Almanya’da yaşadıktan sonra, ülkesine temelli dönen bir Süryanidir.Yaklaşık iki yıl önce açılmış soruşturma dosyasındaki, tek bir ifadeye dayanarak, herhangi bir delil olmaksızın yapılan bu baskınlar ve yangından mal kaçırır gibi gözaltına alınmalar hiçbir şekilde kabul edilemez.

Baskıcı bir mantığın ürünü olan böylesi bir yaklaşım göstermek, geri dönen Süryanilere, geri dönmeyin mesajı vermektir.

Unutulmamalıdır ki böylesi yaklaşımlar Süryanileri yıldırmayacak, ülkelerini sevmeye ve ülkelerine dönmeye devam edeceklerdir.  Yapılan bu uygulamayı kınıyor ve yetkilileri bu yanlıştan acilen dönmeye davet ediyorum." 

(Mezopotamya Ajansı, Ajanslar) 

Bültene kayıt ol