Hepimiz Göçmeniz: Bu yasa, mülteciler için sıkıyönetim demektir

11.12.2019 - 11:05
Haberi paylaş

Hepimiz Göçmeniz - Irkçılığa Hayır, mültecilerin haklarını kısıtlayan ve sıkıyönetim tedbirleri uygulayan yasanın meclisten geçmesi üzerine bir açıklama yayınladı.

"Göçmenlerle ilgili yeni yasa tasarısı, göçmen platformlarının, insan hakları ve mülteci örgütlerinin bütün karşı çıkışlarına rağmen 4 Aralık Cuma günü TBMM’de kabul edildi" sözleriyle başlayan açıklama şöyle:

Türkiye hızla göçmen dostu pozisyonundan göçmen düşmanı ülke pozisyonuna sürükleniyor.

Yeni çıkarılan yasa nedeniyle Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan göçmenlerin hayatı artık iyice zorlaşacak.

Bu yasa göçmenlerin ve göçmenlere yardım edenlerin tepesinde bir sıkıyönetim yasası işlevi görecek.

Türkiye’nin doğusundan geldikleri için mülteci statüsü verilmeyen Afganlar, Iraklılar, Pakistanlılar, Suriyeliler, Afrikalılar vb. pek çok insan Türkiye’de zorlu ve tehlikeli koşullar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlardı.

Bu duruma şimdi bir de sağlık hizmeti alamama, ev kiralayamama, hapse atılma ve her an sınır dışı edilme tehlikeleri eklendi.

Bu göçmenlerle dayanışmak için çaba gösteren Türkiye vatandaşları için de para cezaları ve hapis söz konusu.

ABD’de, Yunanistan’da, Avustralya’da veya dünyanın pek çok yerinde sürekli dışlanan göçmenler için güvensiz ülkeler listesine Türkiye de eklendi.

Bu yasa, Türkiye’nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerle de çelişiyor. Kendi ülkelerindeki savaşlardan, çatışmalardan, baskı ortamlarından kaçan insanların geri gönderilmesi, onları ölüme göndermek demektir, uluslararası hukuka göre suçtur.

Sınırlar açılsın, göçmenlere özgürlük!

Tüm göçmenlere “mülteci” statüsü tanınsın!

Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır kampanyası

Bültene kayıt ol