Antikapitalist Öğrenciler, Troçki'nin hayatını ve mücadelesini tartıştı

29.10.2019 - 12:50
Haberi paylaş

İstanbul’da Antikapitalist Öğrenciler her pazar günü Kadıköy’de buluşmaya devam ediyor.

Önceki hafta Ken Loach’un “Ülke ve Özgürlük” filminin gösterimi yapılarak İspanya Devrimi üzerine sohbet edilmişti.

Bu hafta sonunda ise “Troçkizm nedir?” toplantısı düzenlendi. Burada Troçki’nin öğrencilik yıllarından itibaren devrimci mücadeleye atılışı, 1905 Devrimi’ne katılımı ve burada Petrograd Sovyeti’nin başkanlığına seçilmesine giden süreç, daha sonra Sürekli Devrim Teorisi’ni geliştirdiği yıllar, 1917’de ise Bolşevikler’e katılımı ele alındı.

Troçki, Bolşeviklere bu kadar geç katılışını “hayatının en büyük hatası” olarak nitelerken, Lenin ondan bahsederken “Aramıza en son katılan ama en iyi Bolşevik” diyordu. Troçki daha sonra iç savaşın kazanılması için Kızıl Ordu’yu örgütledi ve yönetti. İlerleyen yıllarda ise devrimin kaybedilmesine karşı stalinizmle mücadele etti. Bu şekilde, merkezine işçi sınıfının eylemini koyan aşağıdan sosyalizm geleneğinin kesintisiz bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılmasını sağladı. Daha sonra ise sürgün yıllarında faşizme karşı sosyal demokrat ve komünist işçilerin birleşik cephesini savunan teoriler geliştirdi. Ömrü boyunca enternasyonal sosyalist bir örgütün kurulması için mücadele ettikten sonra, stalinist bir ajan tarafından Meksika’da öldürüldü.

Antikapitalist Öğrenciler her hafta düzenli toplantılar ve film gösterimleri yapmaya devam edecek. Ulaşmak için: 0 (555) 637 24 50

Bültene kayıt ol