Morya mülteci kampındaki yangın üzerine açıklama: Güvenli barınma haktır!

03.10.2019 - 15:25
Haberi paylaş

Yunanistan'daki sağcı hükümetin göçmen karşıtı kararı üzerine bir açıklama yapan Hepimiz Göçmeniz-Irkçılığa Hayır kampanyası gelişmeleri "kaygı verici" olarak niteledi.

Göçmenlere yönelik ırkçılığa karşı mücadele eden aktivistlerin açıklaması şöyle:

"Güvenli barınma haktır!

Yunanistan'daki sağcı hükümetin göçmen karşıtı kararı üzerine bir açıklama yapan Hepimiz Göçmeniz-Irkçılığa Hayır kampanyası gelişmeleri "kaygı verici" olarak niteledi. 

Yunanistan Hükümeti, Midilli Adası Morya mülteci kampındaki koşullara karşı yapılan protestoların hemen üzerine 10 bin mülteciyi geri göndereceğini açıkladı.

Kapasitenin 4 katı mültecinin insanlık dışı koşullarda yaşamak zorunda bırakıldığı kampta çıkan yangının üzerine, hiçbir siyasi hakkı olmadan yaşayan sığınmacılar ellerindeki tek imkânı kullanarak hükümete ve kamuoyuna seslenmeye çalışıyor.

Protestolardaki slogan ve pankartlarda kamptan “cehennem” diye bahsediliyor. Kampı inceleyen kuruluşların raporları da tümüyle bunu doğrular nitelikte. 

Ancak hükümet, mültecilerin en ufak bir itirazına dahi tahammülü olmadığını, gerektiğinde istenilen yere taşınabilecek varlıklar olduklarını hatırlatarak gösterdi.

Yunanistan, Avrupa’da göçmenlerle kitlesel dayanışmanın en geniş ve güçlü olduğu ülkelerden biri, bu yüzden yeni hükümetin göçmen politikalarını göçmenlerin aleyhine değiştireceğinin sinyallerini vermesi özellikle kaygı verici.

Elbette 2016 yılında Türkiye ve AB arasında imzalanan ve Avrupa’ya geçişi durdurmayı amaçlayan anlaşmanın, görece sığınmacıların lehine olan yerel koşulların gerilemesini kolaylaştırdığı da çok açık. 

Mülteci meselesi yalnız göçmenlerin değil hepimizin meselesidir. Çözümün insanca ve dayanışmacı mı yoksa zorbaca mı olacağı, tüm dünyada siyasi istikrarsızlığın hâkim olduğu günümüzde insanlık olarak gideceğimiz yönde tayin edici olacaktır.

Göçmenlerin yangında ölmemek ve asgari insani koşullarda yaşamak talebini bile onları eşya gibi sınırın dışına iterek cevaplayan siyasetler ise soruna çözüm getirmediği gibi, bu siyasi istikrarsızlıktan faydalanarak yükselen ırkçı ve faşist hareketlerin meşruiyetini arttırıyor.

Fakat bugüne kadar Yunanistan’da ırkçılara göz açtırmayan ve göçmenlerle kitlesel dayanışmayı örgütleyen ırkçılık karşıtı hareketlere hükümete geri adım attıracakları konusunda sonuna kadar güveniyoruz.

Sınırlar açılsın, göçmenlere özgürlük!

Hepimiz Göçmeniz Kampanyası

3 Ekim 2019"

Bültene kayıt ol