Bakan Albayrak "Değişim başlıyor" diyerek pembe bir tablo çizdikten saatler sonra elektriğe yüzde 14.9 zam geldi.
İki ay önce de elektrik fiyatları yüzde 14.98 zamlanmıştı. Önümüzdeki sene enflasyonun tek haneye düşürüleceği Bakan Albayrak tarafından ilan edilirken, akşam yapılan elektrik zammıyla tüm fiyatların artmasının önü açıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na göre bu zamların sebebi üretimdeki maliyetlerdeki artış. Birçok ekonomiste göreyse enerji şirketlerinin devasa kredi borçları, EPDK eliyle halka ödetiliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ekonomi konusunda olağanüstü yetkilendirilen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, krize karşı ilan edilen Yeni Ekonomik Programın (YEP) birinci yılını anlatırken enerji fiyatları ve Özel Tüketim Vergisi'nin hükümet tarafından ayarlandığını söyledi.
Dolarla borçlanan ve sözleşme yapan enerji şirketlerinin kasalarının emekçilerin cüzdanlarından alınanlarla doldurulması, birinci yılında çöken YEP'in krize yaklaşımını ve kimin çıkarlarını göz ettiğini ortaya koydu.
Pembe tablo ve gerçekler
Bakan Albayrak, milyonları yoksullaştıran ve işsiz bırakan krize karşı tedbirler üzerine yaptığı konuşmada yine pembe bir tablo çizdi.
Türkiye kapitalizminin yapısal sorunu olan borç krizini "dış saldırı" olarak adlandırmaya devam eden Albayrak'a göre geçen bir yılda hep başarılar yaşandı.
"Değişim başlıyor" diye duyurulan YEP'in önümüzdeki bir yıllık hedefleri ise revize edildi. Bu rakamlar, Bakan Albayrak'ın bahsettiği başarılardan çok başarısızlığın itirafı gibi:
- Büyüme hedefi aşağıya çekildi: Eski YEP'e göre Türkiye kapitalizminin bu yılki büyüme oranı yüzde 2.3 olarak hedeflenmişti. Yeni YEP'te ise büyüme hedefi 0.5'e düşürüldü.
- Kişi başı gelir hedefi düşürüldü: Bu yıl için hedeflenen ortalama kişi başına gelir 9 bin 647 dolardan 9 bin 93 dolara indirildi.
- Yıl sonu cari açık hedefi 80.6 milyar liradan 125 milyar liraya çıkarıldı.
- Daha önceki programda işsizlik oranı hedef yüzde 12,1 idi. Yeni programda ise bu oran artırılarak yüzde 12.9'a yükseltildi.
Kemer sıkma ve kesintiler
YEP'in ikinci yıl hedefleri, yine emekçilerin aleyhine kararları işaret ediyor. TBMM'nin açılışıyla birlikte:
- "Vergi reformu" adı altında yeni vergiler,
- Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi adı altında sigorta şirketlerini güçlendirecek yeni bir kesinti,
- Bankaların bilançolarının temizlenmesi ve borçlu şirketlere yeniden kredi kanallarının açılmasıyla borç döngüsünün devamı,
- İşçilerin temel hakkı olan kıdem tazminatlarının bir fona çevrilmesi ve bu fonun kamu bankaları ya da iktidar tarafından belirlenen şirketlere kredi kaynağı olarak kullanılması,
- İnşaat sektöründeki patronların, tıpkı savunma ve enerji sektöründeki patronlar gibi özel olarak desteklenmesi gündeme gelecek.
Bakan Albayrak, YEP sunuşunun bir yerinde inşaat sektöründen bahsederken, aranan dış kredinin bulunamadığını da itiraf etti.
Dış kredilere bağımlı Türkiye kapitalizmi, gerek küresel ekonomik koşullardan gerekse içerideki politik istikrarsızlıktan dolayı ihtiyaç duyduğu milyarlarca doları bulamıyor.
AKP'nin YEP'i ise şirketlerin ve bankaların borçlarını çalışanlara ödeterek bu krizden çıkmayı hedefliyor.