Adana'da ırkçı saldırıların ardından: “Nefrete karşı kardeşliği savunalım”

23.09.2019 - 10:01
Haberi paylaş

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı cinsel istismarcı tutuklandı. Sosyal medyada yalanlarla organize edilen ırkçı saldırılar sonrası Adana Seyhan, Suriyeli mülteciler için yaşanmaz bir yer haline geldi.

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi'nin bilgi ve tanık aktarımlarına dayanan rapora göre 162 dükkan ve 12 araç ırkçı saldırılarda tahrip edildi. Suriyeliler üzerlerine "TC" yazılan dükkanları açamazken, bir kısmı evlerini terk etti.

Tacizci tutuklandı

18 Eylül'de Seyhan ilçesi Dumlupınar Mahallesi'nde 11 yaşındaki bir erkek çocuk, cinsel istismara maruz kaldı. Sosyal medyada "Suriyeliler yaptı" yalanının yayılmasının ardından Dumlupınar ve üç mahallede mültecilere karşı ırkçı saldırılar gerçekleşti.

Tacizci iki gün sonra yakalandı ve tutuklandı. Hakkında 37 ayrı suç kaydı olan tacizci A.K. 2004 Adana Seyhan doğumlu bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. 

İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör'e göre, zanlının Suriyeli olduğu iddiası gerçek olsa dahi, suçun ve cezanın şahsiliği ilkesi gereği, cinsel istismar vakasının tüm Suriyelilere atfedilmesinin kabul edilemez.

'Dışarıdan araçlarla geldiler'

İHD'nin görüştüğü mahalleliler, birçok kişinin Suriyelileri istemediğini, işlerini ellerinden aldıklarını ve yaşam tarzlarına uymadıklarını düşündüklerini aktardı.

Buna karşılık, hem mahalleliler hem de saldırıların hedefi olan Suriyeli sığınmacılar, saldırganların çoğunun araçlarla dışarıdan geldiğini söyledi.

İHD Adana Şubesi'nin raporunda ırkçı saldırılar ve ertesinde oluşan duruma dair tespitler:

- Suriyelilere ait iş yerlerinin kepenlerinde ‘Türk’ ve ‘TC’ yazıldı.

- Suriyelilere ait iş yerlerinin tamamı kapandı.

- Saldırıyı yapan grup, olayların yaşandığı mahallenin sakinlerinden değildir, başka mahallelerden geldi.

- Güvenlik güçleri, olayların yaşanmasını engelleyici yeterli güvenlik önlemi almadı

- İsmini vermek istemeyen görgü tanıklarının iddialarına göre, güvenlik güçleri, saldırı yapan grubun bir kısmının yürüyüş yapmasına izin verdi.

- Olayların yaşandığı sokakta, açık iş yerlerinin birçoğuna Türk Bayrağı asıldı.

- Bir kısım Suriyeli evlerini terk etti.

- Görgü tanıklarının iddialarına göre, bu olayın daha da büyüyeceği kanısı hakim.

- Dumlupınar, Gülpınar, Meydan, Dağlıoğlu mahallerinin tüm cadde ve sokaklarında güvenlik güçleri konumlandırıldı ve tüm sokak başlarında TOMA’lar, Akrepler ve polis arabaları bulunuyor.

- Yaşanan olaylarla ilgili olarak yaklaşık 25 kişi gözaltına alındı.

'Irkçılığa karşı mücadeleye'

Hepimiz Göçmeniz-Irkçılığa Hayır kampanyası, Adana'da ırkçı saldırılara dair şu değerlendirme ve çağrıyı yaptı:

"Suriyeliler bir kez daha yalan bir haber üzerinden hedef hâline getirildi. Medyanın ve siyasetçilerin hedef gösteren dili, provokasyonlara zemin hazırlıyor. Diğer yandan bu tarz yağma ve linç girişimlerinde cezasızlık saldırganlara cesaret veriyor. Saldırıları organize edenlerle ilgili hukuki süreçler ciddice yürütülürse, Suriyelilerin güvenliğiyle ilgili ilk adım atılmış olur. Herkesi ırkçı kışkırtmalara ve göçmenlerle ilgili yalanlar üzerinden üretilen nefrete karşı kardeşliği savunmaya, ırkçılığa karşı mücadeleye çağırıyoruz."

Bültene kayıt ol