SETA, “uzantı” olarak adlandırdığı yabancı basın kuruluşlarında çalışan gazetecileri fişledi.
“Uluslararası Medya Kuruluşlarının Türkiye Uzantıları” başlıklı raporda BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe, Amerika’nın Sesi, Sputnik Türkiye, Euronews Türkiye, CRI Türk ve İndependent Türkçe hakkında bölümler bulunuyor.
Her bir yayın kuruluşunun AKP iktidarı ve Erdoğan hakkında eleştirel haberlerinden bazıları alıntılanırken, o yayın kuruluşunun muhabir, yazar ve editörleri tek tek ele alınmış. 15 Temmuz darbe girişimi, Kürt sorunu, Suriye politikası ve ekonomik kriz gibi konularda yaptıkları haberlerden örnekler verilirken, muhabirlerin isimleri, kısa öz geçmişleri, sosyal medyada paylaştıkları gazetelerin isimleri (muhalif gazeteler), haklarında açılan davalar ve kimler tarafından övüldükleri gibi detaylı bilgiler raporda yer alıyor.
Bazı gazetecilerin muhalif fikirleri özellikle belirtilmiş. Ayrıca bir şema üzerine yazılan isimleri etrafında kurulan çeşitli bağlantılarla “dış mihraklar” göndermesi yapılıyor. SETA raporu, başlığından da anlaşılacağı bir medya analizi değil. Çok sayıda gazeteci fişlendiği belge daha çok bir istihbarat ve ihbar raporu niteliğinde. Fişlemeye tepki gösteren gazeteciler basın örgütleri raporu "medya andıcı" olarak niteledi.
SETA, devletin medya kuruluşlarını denetleyen ve raporlayan bir kurul oluşturmasını önerirken, basın meslek örgütlerinin de gazetecileri denetlemesini istedi.