DurDe'den Bolu belediye başkanına tepki: “Suriyeli mülteciler kardeşimizdir”

12.04.2019 - 11:49
Haberi paylaş

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe platformu, Bolu belediye başkanı seçilen Tanju Özcan'ın ırkçı açıklamalarına tepki göstererek, herkesi mültecilerle dayanışmaya çağırdı.

DurDe'nin yayımladığı yazılı açıklama şöyle:

Suriyeli mülteciler kardeşimizdir: Bolu’daki ırkçıya dur de!

31 Mart yerel seçimlerde Bolu Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen CHP’li Tanju Özcan, ilk iş olarak göçmenlere yönelik sosyal ve mali yardımların sona erdirileceğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden büyük tepki gören Özcan, bu tutumunu savunmaya devam etti, CHP’nin ortağı İyi Parti’nin Ümit Özdağ gibi önde gelen figürleri tarafından da desteklendi.

Bolu belediye başkanı, Suriyelilerin devletten yardım aldıklarıyla ilgili gerçek dışı bilgilere yaslanarak “çocuklarımızın rızkının gittiğini” söylüyor, halklar arasına düşmanlık eken çok tehlikeli bir dil kullanıyor.

Her seçim döneminde sığınmacıları tehdit eden benzer bir dil yaygınlaşıyor. AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım da “huzurumuzu bozarlarsa” Suriyelileri “kulağından tutup atacaklarını” söylemişti.

Yüz binlerce kişinin yaşamını yitirdiği bir savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, statüleri olmadığı için birçok zorlukla karşılaşmaktadır. Çoğunlukla kayıtdışı, çok az para karşılığında çalışan, en kötü koşullarda yaşayan ve bir de üzerine nefret söylemiyle karşılaşan insanlara yönelik bu tavır, kitlesel saldırıların ve linçlerin önünü açmaktadır.

Hak ararken yapılabilecek en büyük hata, kendisinin hakkının neden yendiğini değil, başkalarının haklarının neden var olduğunu sorgulamaktır. Kaldı ki, Suriyeli sığınmacılara verilmiş fazlaca bir hak veya herhangi bir statü dahi yoktur.

Tüm dünyada aşırı sağcıların yükselttiği mülteci düşmanlığının, sosyal demokrat olduğunu iddia eden bir parti tarafından da benimsenmesi kabul edilemez.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe platformu olarak, bir süredir yürüttüğümüz “Hepimiz Göçmeniz – Irkçılığa Hayır” kampanyasıyla bu ve benzeri söylemlere karşı mücadele ediyoruz.

Nefrete karşı hoşgörüyü, farklı uluslardan işçilerin birliğini ve dayanışmayı savunan herkesi bu çabamıza güç vermeye, Suriyelilerle eşit koşullarda kardeşçe bir yaşamı kurmak için harekete geçmeye çağırıyoruz.

Hükümeti ve tüm siyasi sorumluları, göçmenlerin “mülteci” statüsünü tanımaya, ırkçı söylemlerin ve olası provokasyonların önüne geçmeye çağırıyoruz.

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe DurDe platformu
12.04.2019

Bültene kayıt ol