Rabia Naz Vatan'ın ölümüye ilgili şüpheler artıyor

22.03.2019 - 11:33
Haberi paylaş

Yaşamını yitiren kızı için adalet arayan baba Şaban Vatan'ın gözaltına alınıp kamuoyu tepkisi sonucunda serbest bırakılması üzerine, Rabia Naz Vatan'ın ölümünde suçluların korunduğuna dair şüpheler artıyor.

Kızı Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünün aydınlatılması için aylardır sosyal medya üzerinden kampanya yürüten Şaban Vatan, dün (21 Mart 2019) savcılığın talimatıyla akıl sağlığının yerinde olup olmadığının tespiti için psikiyatra sevk edilmesiyle ilgili olarak "Yatmadığım hastanede yatmışım gibi gösterildim" dedi.

Bianet'in haberine göre, ağabeyi Muhammet Vatan'ın şikayetiyle gözetim altına alınan Şaban Vatan dün sabah 9.00'da emniyete çağırıldıktan sonra serbest kaldığı 18.00'a kadar olan süreci şöyle anlattı:

"Dün saban 9.00 gibi telefon geldi, 10.00'da emniyete gittim. İfade alınacak dediler. Her şey önceden hazırlanmış gibiydi. Savcılığın talimatıyla telefonlarım da alındı. Giresun Merkez Devlet Hastanesi'ne götürüldüm. Yaklaşık bir buçuk saat bekledik doktorun gelmesini. Doktor Hanım önce dosyayı inceleyeceğini söyledi. İçeri girdiğimde, ilk defa öyle bir doktorluk gördüm, savcılık soruşturması gibi sorular sordu bana.

'Sen şu hastanede yatmışsın' dedi. Ben hayatta hastanede yatmadım. Yazılı bir kağıtla birlikte özel hastanelerde ayrıca yatış durumum çıkarılmış. On gün bir hastanede, üç gün bir hastanede. Bunlar gerçek değil. Ve bu olaylar da Rabi Naz'ın vefatından önceki tarihler olarak sunuldu.

"Benim sadece kıl dönmesi durumum vardı ve sürekli yüzümle oynuyordum, sadece bu durum için doktora gittim ve bana çok düşük dozlu bir ilaç verdi. Hastanede yatma durumum asla olmadı. Sadece yıllar önce bir aracın üzerinden düşmüştüm, onda da beş saat kadar müşaade altında tutuldum. Yatmadığımız hastanede yattı gösteriliyoruz.

"Bunları aktardığım doktor elindeki belgelere bakarak, 'Burada öyle görünüyor' dedi. Görele Adliyesi'ne gönderildim, jet hızıyla mahkeme yapıldı. Geçici olarak serbest bırakıldım."

"Ağabeyim değil, durum içindeki hâli önemli"

Ağabeyi Muhammet Vatan'ın ise Rabia Naz'ın ölümünden itibaren kişilerle işbirliği içinde olduğunu ve olaydan yedi ay sonra keşif yapıldığı zaman ifade değişikliği yaptığını belirten Şaban Vatan, "Ağabeyim olması önemli değil, durum içindeki hâli önemlidir" dedi.

"Vatandaş olarak yaşadığım durum gözaltıydı"

Dün Giresun Emniyet Müdürlüğü'nden "gözaltı kararı yok" şeklinde açıklama gelmesiyle ilgili olarak ise "Vatandaş olarak benim dün yaşadığım durum gözaltıydı" dedi:

"Beni ilk çağırdıklarında, ifade aldılar, imzalarımı attım. 'Devlet hastanesinde doktora gideceğiz, savcılığın ifadesi bu şekilde' dediler. Kendi aracımla gideyim dedim, 'yok talimat neyse öyle gidilecek. Bizim arabayla gidilecek' dediler.

Benim resmen vatandaş olarak gördüğüm gözaltıdır. Kişinin elinden telefonu alıyorsun, kişinin hiçbir yere gitmesi söz konusu değil. Polis ekip arabasıyla götürülüyorsun, oradan mahkemeye götürülüyorsun." 

"Müfettiş göndereceğiz dediler, gelmedi"

Şaban Vatan yaklaşık bir ay önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile görüşmüş ve elindeki belgeleri sunmuştu. Vatan o konuyla ilgili de hiçbir gelişme olmadığını aktardı.

"Hiçbir dönüş yok. Hatta müfettiş göndereceğiz dediler, o da gelmedi. Rabia Naz Vatan dosyası ile ilgili hiçbir ilerleme yok.

Ama ben mücadeleme aynen devam ediyorum. Benim mücadelem neyse sonuna kadar arkasındayım. Ben olamasam da eşim vardır. Mutlaka birileri devam edecektir."

Ne olmuştu?

Giresun'un Eynesil ilçesinde 13 Nisan 2018'de evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın ölümüne ilişkin farklı iddialar gündeme gelmişti. Rabia Naz'ın ölümünün intihar ya da yüksek yerden düşme olduğu öne sürülürken baba Şaban Vatan ise kızına araba çarptığını ancak bu durumun üstünün örtüldüğünü iddia etmişti:

"Kızıma araba çarpmış ama geçirdiği çarpma ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evimin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızım kan kaybından öldü" demişti.

Rabia Naz'ın intihar ettiği ileri sürülmüş, ancak baba Vatan kızının araba çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini, AKP Giresun Milletvekili Nurettin Canikli'nin devreye girmesiyle olayın üstünün kapatıldığını iddia etmişti.

Baba, edindiği bilgelere göre Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu'nun yeğeninin kazayı gerçekleştirdiğini iddia etmişti.

Konuyla ilgili dün Giresun Başsavcılığı yaptığı açıklamada, Rabia Naz Vatan'ın ölümüyle ilgili soruşturmanın hâlen Görele Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından sürdürülmekte olduğunu, olayın aydınlatılması ve delil araştırmasına devam edildiği belirtilmişti.

Bültene kayıt ol