İHD, ırkçı profesör hakkında suç duyurusunda bulundu

12.12.2018 - 13:25
Haberi paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon yazar Hayko Bağdat’a “kılıç artığı” diyen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ermeni yazar Hayko Bağdat’tan bir tweetinde “kılıç artığı” diye söz eden Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Mustafa Keskin hakkında Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunuldu.

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’un yaptığı başvuru basın açıklaması olarak da okundu. DSİP üyeleri de eyleme katılarak destek verdi.

Meral Çıldır tarafından okunan açıklama şöyleydi:

Hayko Bağdat, düşünce ve ifade özgürlüğü ihlal edildiği için ve aldığı tehditler nedeniyle Türkiye’den Almanya’ya gitmek zorunda kalmış bir gazetecidir. Hayko Bağdat, sosyal medya hesabını aktif olarak kullanmakta, çeşitli konularda görüşlerini kamuoyuyla paylaşmaya devam etmektedir.

Son olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu siyasi olarak eleştirdiği bir yazısının ardından aldığı tehditler nedeni ile twitter hesabında bir paylaşımda bulunmuş ve Soylu ’ya yönelik siyasi eleştiri hakkını kullanmıştır. Onun bu twitinin ardından Abant İzzet Baysal Üniversitesinde profesör olan Yahya Mustafa Keskin, kendi twitter hesabından şöyle bir paylaşımda bulunmuştu: “Yiyorsa yargıla da görelim, kılıç artığı”

‘Kılıç artığı’ deyiminin sözlükteki anlamı ise, ’Katliamdan ya da soykırımdan sağ kalanlar’ dır.

Bu söz İstanbullu bir Ermeni olan Hayko Bağdat’ın şahsında tüm Türkiyeli Ermenilerin manevi şahsiyetini tahkir etmekte, hepsini ‘katliam artığı’ olarak adlandırarak ailelerine ait acı anılarını hatırlatmakta, böylece kendilerini de tehdit altında hissetmelerini sağlamaktadır

Coğrafyamızda birçok siyasetçi bu deyimi tehdit amaçlı kullanmaktadır. Örneğin geçtiğimiz aylarda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, Alevi inancına sahip bir gazeteci için, ‘Şerefsiz kılıç artığı’ sözcüklerini fütursuzca kullanmıştı.

HDP milletvekili Garo Paylan da ise sürekli olarak bu sözcüğü de içeren ırkçı tehditlere maruz kalmaktadır.

‘Kılıç artığı’ sözcüğü, ırkçı-ayrımcı bir nefret söylemi olduğu gibi, aynı zamanda tehdit içermektedir. Yahya Mustafa Keskin’in, üniversitede gençlere eğitim veren, üstelik sosyoloji dersleri veren bir hoca olması, durumu daha da vahim kılmaktadır.

Yahya Mustafa Keskin’in bu ırkçı ve tehditkâr paylaşımının ardından, Hayko Bağdat’a yönelik tehditlerin artmış olması, aldıkları tehditleri nedeni ile kendisi ve ailesinin, ‘koruma’ ile dolaşması, olayın ciddiyetini açıkça ortaya koymaktadır.

Sayın Savcı, TCK’nın 122. maddesi,  ‘kişiler arasında dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri amaçlar ile ayrım yapmayı’ yasaklamaktadır.

Yine TCK’nın 216. Maddesi, aynı gerekçelerle, ‘halkı, kin ve düşmanlığa tahrik etmeyi’ de yasaklamaktadır.

Türkiye devletinin imzalamış olduğu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 14. maddesi de, ‘ayrımcılık yasağını’ tarif etmektedir.

Bu nedenle, milyonlarca insanın takip ettiği bir sosyal medya alanında, Hayko Bağdat’a yönelik, ırkçı-ayrımcı ve tehdit içeren paylaşım yapan Yahya Mustafa Keskin hakkında, TCK 122, TCK 216 ve AİHS. 14. maddesi uyarınca soruşturma başlatılarak, dava açılmasını saygı ile talep ederiz.

Bültene kayıt ol