Nijeryalı göçmen Festus Okey’in Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü’nde polis tarafından öldürülmesine ilişkin dava 11 yıl sonra yeniden açıldı. Mahkeme heyeti, davayı takip etmek isteyenlerden sadece 2 kişinin salona girmesine izin verirken, adliye önünde bir basın açıklaması yapıldı.
11 yıl önce İstanbul’da Beyoğlu Asayiş Şube Müdürlüğü’nde gözaltındayken Cengiz Yıldız isimli bir polis tarafından vurularak öldürülen Festus Okey’e ilişkin dava, Yargıtay’ın Festus Okey’in ağabeyinin davaya katılımını reddeden kararı bozması üzerine 11 yıl sonra yeniden başladı.
Aralarında "Irkçılığa hayır, hepimiz göçmeniz" kampanyası aktivistlerinin de bulunduğu, Festus Okey için adalet talep edenler ve avukatlar, Çağlayan Adliyesi’nde 21. Ağır Ceza Mahkemesi önünde hazır bulundular. Ancak mahkeme heyeti Okey’in davasını izlemek isteyenleri salona almadı. Avukatların tüm itirazlarına rağmen Mahkeme Başkanı Kenan Seyran, “güvenlik gerekçesiyle” salona ancak 2 kişinin alınmasına izin verdi.
“Akrabalık bağları araştırılacak”
Duruşma salonu önünde Okey’in avukatları içerideki süreci şöyle özetlediler:
“İnsanlar içeri alınsın istedik, bunun için bastırdık. Bu gizlenmeye çalışılan bir cinayet. Mahkeme de ‘geçen hafta bir saldırı oldu’ dedi. İronik bir durum çünkü saldırıyı yapan polismiş. ‘İki kişi söyleyin, salona alalım’ dediler, biz de aklımıza gelen ilk iki ismi söyledik. Mahkeme Başkanı ve heyet taleplerimizi dinliyor, söylediğimiz şeyler bir derece karşılığını buluyor. Biz, kardeşinin kan örneği vermek istediğini bunun işlerini kolaylaştıracağını söyledik. Buna yönelik mahkemenin de bunu istediğine dönük bir ara karar tesis edildi. Bir sonraki duruşmaya umarım kardeşini de getirebileceğiz. Annesi de bu davada temsil edilmek istiyor. O da Güney Afrika’da yaşıyor. Onun vekaletini sunmak üzere de bize süre verildi. Interpol’e yazı yazılıyor aynı zamanda hem Nijerya’ya, hem Güney Afrika’ya yazı yazılıyor DNA örnekleri için. Cengiz Yıldız’ın avukatlarının talepleri reddedildi, bizim neredeyse bütün taleplerimiz kabul edildi.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun suçtan zarar görenler açısından davaya katılım kararı çok önemli, başka davalar açısından da suçtan zarar görenlerin akrabalarının davalara katılımı açısından olumlu bir gelişme.
Festus Okey’i suçlu gibi göstermeye çalıştıkları soruşturma dosyasını da istedik. Hatta bir noktada sanık müdafii Okey hakkında “torbacı” dedi. İtiraz ettik. Bu dosyada İstanbul Emniyeti’nin bir tezgah kurduğu ve bu tezgahın açığa çıkarılması gerektiği yönünde bir talebimiz oldu. Mahkeme bunu da kabul etti ve o dosyayı da istetti. Oradaki detayları da göreceğiz”.
“Tüm göçmenlerin onurlu bir yaşam sürdürme hakkı vardır”
Mahkeme çıkışında Festus Okey İçin Adalet Girişimi tarafından Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapıldı.
Açıklamada, “Festus Okey davası, göçmen toplulukları ve dayanışmacı grupları ilk kez biraraya getiren ve aslında bir kişi üzerinden bugün milyonlarca kişi için en temel iddianın altını çizen davadır: Siyah, Afgan, Suriyeli, Özbek, kadın, LGBTİ ya da erkek tüm göçmenlerin onurlu bir yaşam sürdürme hakkı vardır ve biz hep birlikte yaşamlarımıza kastedenlere karşı durmaya ve adaleti savunmaya devam edeceğiz” denildi.
Bir sonraki duruşma 2 Nisan 2019’da görülecek.