Emin Şakir ilk kez hakim karşısındaydı: Yurtdışına çıkış yasağı kaldırıldı

20.11.2018 - 10:28
Haberi paylaş

DSİP üyesi Emin Şakir, hakkında 2015 yılından beri yürütülen soruşturma sonucunda açılan davanın ilk duruşması için bugün Çağlayan Adliyesi’nde hakim karşısına çıktı.

Terör örgütü üyeliği ve propagandası, Gezi direnişinde yöneticilik ve Solyayin.com’da arşivlediği yayınlar sebebiyle 28 Kasım 2018’de tutuklanan ve 190 gün hapiste tutulan Emin Şakir’e ilişkin davanın ilk duruşması, bugün İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Avukat Ayşen Funda Ata, mahkemeye iki sayfalık bir dilekçe sunarak, sanığın derhal beraatini, yurtdışı yasağının kaldırılmasını ve Emin Şakir hakkında asılsız ihbarlarda bulunan kişilerin soruşturulmasını talep etti.

Emin Şakir: “Sadece DSİP üyesiyim”

Emin Şakir savunmasında, polisin evinde yaptığı aramada kendisinin de olay yerinde bulunduğunu, burada hiçbir suç delili çıkmadığını, Gezi Parkı eylemlerine 10 milyon yurttaş gibi kendisinin de katıldığını, Gaziantep’e ise bir kez iş nedeniyle gittiğini ve buradaki “irtibat” suçlamasını bilmediğini dile getirdi.

Örgüt üyeliğiyle suçlandığını belirten Şakir, uzun süredir Devrimci Sosyalist İşçi Partisi üyesi olduğunu, İzmir ve İstanbul teşkilatlarında yöneticilik yaptığını belirtti.

Şakir, hakkındaki sosyal medya ihbarının asılsız olduğunu, bu paylaşımların bilgisayar kullanabilen herkes tarafından üretilebileceğini belirterek, Adalet Bakanı’nın bir tweetini değiştirerek “#EminŞakireÖzgürlük” tweeti atmış gibi gösterdiği bir ekran görüntüsünü paylaştı.

Şakir ayrıca, DSİP’in yasal faaliyetlerinden çekilmiş fotoğraflarının da dosyaya eklendiğini ifade ederek bu duruma itiraz etti.

Avukatların talebi

Şakir’in avukatları Ayşen Funda Ata, Diren Cevahir Şen ve Mehmet Doğan, iddianamenin iki kez reddedildiğini hatırlatarak, dosyada hâlâ somut deliller bulunmadığını, dolayısıyla müvekkillerinin derhal beraatini talep ettiklerini söylediler.

Avukatlar ayrıca, DSİP Genel Başkanı Meltem Oral ve GYK üyesi Nuran Yüce’nin şahit olarak dinlenmesini talep ettiler.

Dayanışma

Emin Şakir ve avukatların savunmasından sonra karar için 5 dakika ara verildi.

Duruşmayı, Yurttaşlık Derneği de ifade özgürlüğü projesi kapsamında takip ettiği davalardan biri olarak izledi. DSİP üye ve yöneticilerinin yanı sıra, İşçi Demokrasisi Partisi de (İDP) dayanışmak için Çağlayan Adliyesi’nde duruşmayı takip etti.

Karar

Emin Şakir’le ilgili beraat talebi reddedilirken, yurtdışına çıkış yasağı içeren adli kontrol kaldırıldı. Vareste talebi kabul edilirken, tanık dinlenmesi talebi de reddedildi. Ayrıca, savcılık tarafından el koyulan bilgisayar ve telefon materyallerinin iadesine karar verildi.

Bir sonraki duruşma 15 Şubat 2019’da görülecek.

Avukatlar, Emin Şakir’le ilgili ilk duruşmadan çıkan kararı olumlu olarak değerlendirdiklerini belirttiler.

"Emin Şakir'e özgürlük" yazılarının tümüne ulaşmak için tıklayın.

Bültene kayıt ol