Yerli milli kabus: Andımız geri geliyor

19.10.2018 - 07:25
Haberi paylaş

Okullarda yıllar boyu her sabah okutulan "Andımız", çözüm sürecinin devam ettiği günlerde, 2013 yılının sonlarında "demokratikleşme paketi" ile kaldırılmıştı. AKP-MHP ittifakının yerli ve milli koalisyonunda, ırkçı yeminin geri getirilmesi gündemde.

Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan 'Öğrenci Andı'nı (Andımız) kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti.

Karar, MHP'li yöneticilerin sendikası Türk Eğitim-Sen'in açtığı dava sonucunda alındı.

"Türk devletinin bekası"

Söz konusu öğrenci andının uygulanmaya başlamasından itibaren dayanağını teşkil eden anayasal ve yasal kurallarda bir değişiklik olmadığı gibi bu kuralları şekillendiren ve metinde de yer alan toplumsal değer yargılarının ve ilkelerin değişmesinin de mümkün olmadığı aktarılan Danıştay kararında, şu tespitlere yer verildi:

"Dava konusu kararı hukuki bir zemine oturtacak, idarenin takdir hakkını ve düzenleme yetkisini kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca kullandığını ortaya koyacak yeterli bilimsel gerekçenin bulunmadığı, Türk Devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibarıyla sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir.

Kaldı ki davalı idarenin savunma dilekçesinde dile getirdiği andın uygun olmayan hava koşulları ve fiziki koşullarda dahi söylenmesine ilişkin olarak ileri sürdüğü hususlar, öğrenci andının özüne ilişkin olmayıp icra ediliş şekline ilişkin olup, iddialar andın kaldırılmasını gerekli kılacak nitelikte görülmemiştir."

Bültene kayıt ol