Kurumların enflasyon beklentileri yükseliyor

04.10.2018 - 19:20
Haberi paylaş

Eylül ayında enflasyonun beklentilerin üzerine yükselmesi sonrası birçok kurum enflasyon tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Kurumların Merkez Bankası'ndan beklentileri ise farklılaşıyor.

İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu, Bloomberg HT'ye yıl sonu enflasyon tahminlerini revize ettiklerini söyledi. Uzman, enflasyondaki yükselişin tüm alt gruplara yansıdığını, çekirdek göstergelerdeki bozulmanın da devam ettiğini belirtti. 

Gıda fiyatları Eylül'de yıllık %27,7 aylık %6,4 arttı

Gelecek ay muhtemelen % 26 civarında bir yıllık enflasyon görüleceğini belirten Kömürcüoğlu "Gelecek dönemde iç talepte daralma hızlanacak, en azından talep kaynaklı baskılar azalacak. Ama işin diğer yanı da maliyet yönlü. ÜFE oldukça yüksek, bence 2019'da da üretici enflasyonunun yüksek gitmesi nedeniyle tüketici fiyatlarında da görece ılımlı büyümeye rağmen yüksek seyir göreceğiz" diye konuştu.

(Broşür) Krizin faturasını patronlar ödesin!

Yıl sonu enflasyon beklentisini de %25'e çektiklerini belirten Kömürcüoğlu enflasyonun gelecek sene kademeli olarak % 16'ya düşebileceğini öngördü. 

Kömürcüoğlu Merkez Bankası'nın mevcut kur seviyelerinde sert iniş tehlikesini de dikkate alarak gelecek toplantıyı pas geçebileceğini söyledi. 

Kurumların enflasyon ve Merkez Bankası beklentileri

Turkey Macro View Consulting Yönetici Direktörü Ali Kırali ise Bloomberg HT'ye enflasyonda hâlâ kötü bir resim olduğunu belirterek ciddi bir kur şoku olmazsa özellikle ÜFE'de zirvenin görülmüş olabileceğini söyledi. 

Kırali "Ümitli olmak için 2 neden var, birincisi öncü göstergelerden iç talepte ciddi yavaşlama olduğunu görüyoruz, yani talep tarafında pozitif olmak için bir neden var. ÜFE'deki %46 ile TÜFE'deki %24'lük farkı talep zayıflığı nedeniyle üreticiler tarafından sırtlanacaktır. TÜFE'ye yüksek yansımasını beklemem." diye konuştu. 

Kırali TÜFE'de Ekim veya Kasım'da %27'lerle yeni zirvenin görülebileceğini, yıl sonunun da %25'lerde kapanacağını öngördü.

Bültene kayıt ol