Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı kuruldu!

29.08.2024 - 10:56
Haberi paylaş

Çok sayıda kurumun imzasıyla Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı kuruluş deklarasyonu ilan edildi.

28 Ağustos'ta İHD İstanbul Şube toplantı salonunda okunan deklarasyonun tam metni şöyle:

"Eşit Özgür Birlikte Yaşamın İnşası ve Hak İhlallerinin Çözümü İçin Bir Aradayız

İnsan hakları, barış ve demokrasi için faaliyet yürüten bizler; göçmen ve mülteci düşmanlığı üzerinden yükseltilen ırkçılığa karşı mücadele etmek, hakları ihlal edilen göçmen ve mültecilerle dayanışmak için bir araya geldik.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre; Mayıs 2024 itibarıyla 120 milyon insan zorla yerinden edildi ve dünya genelinde uluslararası göçmen sayısı tahmini olarak 300 milyona ulaştı.

Emperyalist paylaşımın, kapitalist neoliberal politikaların ve saldırıların sonucu olarak savaş, çatışma, yoksulluk, ekolojik kriz, şiddet, baskı, ayrımcılık gibi kitlesel göç ve mülteciliğe yol açan nedenleri üreten devletler ise; sığınma hakkını temel bir hak olarak düzenleyen uluslar arası insan hakları belgelerine imza koymuş olmalarına rağmen, göçmen ve mültecileri ülkelerinde barındırmak istemiyor, hatta sınırlarından içeri sokmamak için yoğun bir çaba sarf ediyorlar. Giderek insan haklarından uzaklaşan göç politikaları ile, milyonlarca insanı sığınma hakkı yanında bütün temel hak ve özgürlüklerinden mahrum ediyor, ağır sömürü, istismar ve şiddet karşısında korumasız bırakıyorlar.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin, 1951 Cenevre Sözleşmesi’ne coğrafi çekince koyduğu için Avrupa dışından gelenlere mültecilik statüsü vermeyen Türkiye de dahil bir çok ülkede, faaliyetlerini durdurarak görevlerini yerel makamlara terk etmesi ile, bugün göçmen mülteciler uluslararası koruma mekanizmasının da dışına itilmekte, tehlikeli yollardan umut yolculuklarına mecbur ya da bulundukları ülkelerde her türlü baskı, şiddet ve sömürüye açık bir yaşama mahkum edilmektedirler.

Avrupa Birliği ülkelerinin göç ve sınır politikalarının bir aracı olarak gündemimize giren geri kabul anlaşmaları ve geri gönderme yasağına rağmen yaygın bir uygulama haline gelen hukuki dayanaktan yoksun sınır dışı ve geri itme uygulamaları ise, sığınma hakkını fiili olarak ortadan kaldırmaktadır.

Geri kabul anlaşmalarının tarafı olmasının yanında, sığınma hakkını yok sayan yasal mevzuat , sınırlarına ördüğü duvarlar, şiddet ve işkencenin meşrulaştığı sınır güvenliği uygulamaları, geri itme ve geri gönderme yasağını ihlal eden uygulamaları, ırkçı ve ayrımcı politika ve uygulamaları, yoğun sömürü, istismar, toplu linç saldırıları ile göçmen mülteciler için güvensiz bir ülke haline gelen Türkiye, Avrupa’ya göç yolunu göçmen mültecilere neredeyse tamamen kapatmış ve büyük bir göçmen mülteci hapishanesine dönüşmüş bulunuyor. Nitekim;

Türkiye’de bir yanda siyasetçiler göçmen mülteci düşmanı politikalarla oy toplamaya çalışırken, diğer yandan devlet Orta Doğu’da halkları yerinden eden savaşın derinleştirilmesinde rol oynamaya devam etmektedir.

Çeşitli Afrika ve Asya ülkelerinden Türkiye’ye gelen çok sayıda kayıt dışı göçmen mülteci gibi, Geçici Koruma Kimliği verilen milyonlarca Suriyeli de bugün insan hakları ve hukukun koruması dışındadır.

Göçmen mülteciler, sırf göçmen olmakla maruz kaldıkları ayrımcılık, şiddet ve nefret saldırıları yanında, kayıt dışı ekonominin motoru denilerek, kayıt dışı angarya koşullarında çalıştırılmaktadırlar."

Göçmen çocuklar yoksulluk nedeniyle çalışmaya mecbur kalmakta, göçmen kız çocukları, yoksulluk ve güvencesizlik nedeniyle erken yaşta evlendirilmektedirler.

Göçmen kadınlar ve LGBTİ+lar şiddet ve ayrımcılığa maruz kalmakta; kadınlar ve çocuklar organ mafyası ve insan ticareti mağduru haline getirilmektedirler.

Sonuç olarak; Devasa bir insani krizin ortasında yaşayan göçmen mülteciler için insanca ve güvenceli bir yaşamın inşası, siyasi ve insani bir sorumluluk olarak sahiplenilmeyi beklemektedir.

Göçmen Mülteci Dayanışma Ağı olarak bir araya gelen ve bu ağı yeni katılımlarla genişletmek amacında olan bizler; Faaliyetlerimizi;

Sığınma hakkının gaspının ve göçmen mültecilere yönelik hak ihlallerinin önlenmesi,Halkların dayanışması temelinde eşit ve özgür birlikte yaşamın inşası,

Ortak mücadele zemininin güçlendirilmesi,temelinde sürdüreceğimizi kamuoyuna duyuruyor, duyarlı kurum ve kişileri ağımıza katılmaya çağırıyoruz."

İmzacılar:

Antikapitalistler

Birlikte Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi

DEM Parti Göç ve Mülteciler Komisyonu

DSİP

Eko Anarşistler

Ekoloji Birliği

Emek ve Adalet Platformu

Enternasyonal Dayanışma

Göç Araştırmaları Derneği

Göç İzleme Derneği

Göçmen Sendikası Girişimi

Halkların Köprüsü Derneği

Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De

İşçi Demokrasi Partisi

İşçi Emekçi Birliği

İklim Adaleti Koalisyonu

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

İnsan Hakları Gündemi Derneği

İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği

İzmir Mülteci Dayanışma Platformu

İzmir Müzisyenler Derneği

İzmir Yeşil Gelecek Derneği

Jineps Gazetesi

Kadın Dayanışması

Marksistorg

Mayısta Yaşam Kooperatifi

Mülteci Medyası

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği 

Sınırsız Dayanışma

Validebağ Direnişi

Validebağ Savunması

Yaşamak Sosyal Alan ve Dayanışma Derneği

Yeşil Sol Parti Mültecilerle Dayanışma Çalışma Grubu

Bültene kayıt ol