'Ayrımcılık yasağı uygulansın; sığınmacılara çalışma, ikamet ve seyahat özgürlüğü tanınsın'

20.09.2023 - 12:57
Haberi paylaş

Sığınmacı Hakları Platformu, Suriyeli mültecilerin gönüllülük adı altında zorla geri gönderilmesine ve yaygınlaşan ırkçı saldırılara ilişkin basın açıklaması yaptı.

Platformun acil talepleri şöyle:

  • Göç İdaresi Başkanlığının 28 Temmuz’da yayınladığı “İstanbul dışındaki bir ilde kayıtlı olmasına rağmen İstanbul'da ikamet eden Suriye uyruklu yabancıların, 24 Eylül 2023 tarihine kadar kayıtlı oldukları illere dönmeleri” tebliği geri çekilmeli.
  • İstanbul’da ikametgâh gösterebilen, çocukları okula kayıtlı olan, bir işyerinde çalışan ve ailesinin geçimini sağlayan kişilere İstanbul’da ikamet hakkı verilmeli; bu kişiler kayıtsız olma durumundan çıkarılmalı.
  • Sığınmacılara yönelik seyahat özgürlüğü sınırlamalarına son verilmeli; Türkiye içinde iş bulabildikleri şehirlerde aileleriyle beraber yaşayabilmeleri için ikamet hakkı tanınmalı.
  • Objektif bir temeli olmayan ve sıklıkla keyfi biçimde koyulduğu değerlendirilen “tahdit kodu” aracılığıyla bireyleri her an sınırdışı edilebilir duruma getirme uygulamasına, insanları “gönüllü” adı altında geri dönüşe zorlamaya ve bu süreçte yargı kararlarıyla sabitlenen hukuka aykırı diğer tüm muamele ve işlemlere son verilmeli.
  • Ayrımcılık yasağı uygulanmalı; ırkçılar ve diğer ihlalciler için sığınmacılar kurbanlaştırılmamalı ve bu ülkede kaldıkları sürece her türü istismara kapı açan “bir saldırının mağduru dahi olsa gönderilme” korkusundan masun olarak yaşamaları sağlanmalı. Sığınmacılara yönelik saldırılar ve ihlaller etkili biçimde soruşturulmalı, hukuk tarafından cezalandırılmalı.

Bültene kayıt ol