Suriyeli göçmenler için en büyük sorun geleceğin belirsiz olması

30.04.2023 - 08:51
Haberi paylaş

Sığınmacılar Platformu aktivistleri, deprem bölgesinden izlenimleri aktarmaya devam ediyor:

Sığınmacılar Platformu olarak deprem bölgesine yaptığımız ziyaretin 4. Gününde Antakya Kansu köyünü ve Antakya merkezdeki İtfaiye Çadır Kent’ini ziyaret ettik. Çadırlarda kalan depremzedeler için en büyük sorun geleceğin belirsiz olması. İş yok, ev yok, yardım yok, çocuklar okula gidemiyor, gelecek tümüyle belirsiz.

Deprem bölgesi ziyaretimizin üçüncü gününde Antakya'da Altınözü-Kansu köyüne gittik. 11 Mart’ta yaptığımız ziyarette, çadır konusunda büyük bir sıkıntı olduğunu tespit etmiştik. Muhtar Mehmet Akyol ve köy halkı 200'e yakın aileye çadır bulmak için çabalıyorlardı. Yeterli ve temiz gıdaya ulaşma konusunda da büyük sıkıntı vardı.

Bizim sorunu iletmemizden sonra Suriye Dernekleri Federasyonu çatısı altındaki derneklerden gelen çadırlar sayesinde Kansu köyünde çadırsız kimse kalmamış. O günden bu yana köye 120 çadır gelmiş. Tüm ailelerin başını sokabileceği bir çadırları artık var.

Geçen sefer en büyük sorunu olanlar tütün serasında kalan ailelerdi. Çocuklar uyuz olmuştu. Tütün tarlasının yanına 3 çadır kurulmuş. Bu çadırlarda toplam 5 aile kalıyor. Karşılarındaki evden banyo ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılıyorlar. 

Gıda, giysi vb. yardımlar maalesef halka çok az geliyor.

Tüm çadırlarda kalanlar için Kızılay yardımlarına devam ediliyor. Aile başına, çocuk sayısına göre aylık 1.500-1.850 TL arası bir ödeme yapılıyor. Bununla alışveriş yapıp yemek yemeye çalışıyorlar.

En büyük sorunları gelecek. İş yok, deprem öncesi günübirlik işler bulunabilirken şimdi işsizler. Burada yeni ev yapımına başlanmamış. Evler ne zaman yapılacak ve Suriyeliler bunlardan yararlanabilecek mi, belli değil.  

Deprem bölgesi izlenimlerimizi bir rapor hazırlayıp kamuoyu ile paylaşacağız. 

Yıldız Önen - Taha Elgazi

Bültene kayıt ol