Geri gönderme merkezinde kötü muamele ve şiddet

26.01.2023 - 14:08
Haberi paylaş

Gaziantep Barosu Göç ve İltica Komisyonu, Gaziantep Adliyesi önünde yaptığı basın açıklaması ile Oğuzeli Geri Gönderme Merkezi’nde yaşananları gündeme taşıdı.

Komisyon tarafından yapılan basın açıklamasında, Geri Gönderme Merkezine gönderilen sığınmacıların kötü muameleye ve şiddete uğradıkları belirtildi.

Gaziantep Barosu Göç ve İltica Komisyonu Yürütme Kurulu Üyesi Av. Nazlı Göbek, Oğuzeli geri gönderme merkezinde idari gözetim altında bulunan, geçici koruma statüsüne sahip Suriye uyruklu sığınmacıların kötü muameleye maruz kaldıklarını açıkladı.

Göbek, "Sığınmacılara şiddet uygulanarak  zorla “gönüllü geri dönüş formu” imzalatıldığı ve otobüslerle toplu olarak Hatay’da bulunan Apaydın Geçici Barınma Merkezinde sevk edildiği yönünde yoğun şikâyetler aldık. Bunun üzerine Gaziantep Barosuna kayıtlı meslektaşlarımız müvekkillerine ulaşmış ve söz konusu hususlara ilişkin tuttukları tutanaklarla durumu Gaziantep  Barosu Göç ve İltica Komisyonuna iletmişlerdir. Tutulan tutanaklarda sığınmacıların  darp edildikleri, kandırılarak ve evraklara zorla imza attırılarak Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezine gönderildikleri tespit edilmiştir" dedi. 

Av. Nazlı Göbek, sığınmacılarla yapılan görüşme esnasında, telefonlarında geçici barınma merkezinde kaldıkları odaların görüntülerinin izlendiğini belirterek, "İzlenen görüntülerde geçici barınma merkezinde bulunan sığınmacıların kaldıkların odaların soğuk hava şartlarına uygun olmadığı, ısınmaları için gerekli düzeneklerin olmadığı, odaların çok küçük, havalandırmanın ise yetersiz olduğu, banyo imkânlarının olmadığı, yerde yattıkları gözlemlenmiştir. 

Gaziantep Göç ve İltica Komisyonu olarak gerek Gaziantep Oğuzeli Geri Gönderme Merkezinde tutulan tutanaklar gerekse Hatay Apaydın Geçici Barınma Merkezinde tutulan tutanaklar gözlem raporu haline getirilip, Gaziantep Barosuna, belirttiğimiz ilgili kurumlara gönderilmek üzere teslim edilmiştir. Gaziantep Barosu Göç ve İltica Komisyonu olarak; yabancılara, uluslararası hukuktan ve 6458 sayılı yasadan doğan asgari haklarının sağlanması ve yasal sürecin hukuka uygun olarak işletilmesi, kötü muameleye ve ayrımcılığa yol açan uygulamalara ve dayatmalara son verilmesi yönünde çağrıda bulunmaktayız. Sürecin takipçisi olduğumuzu, idari ve cezai başvuruların yapıldığını sayın kamuoyuna saygıyla duyururuz’’ ifadeleri yer aldı.

Bültene kayıt ol