İranlı Kürt mülteciler Ege'de mahsur durumda

26.08.2022 - 13:54
Haberi paylaş

Türkiye'den Yunanistan’a sığınmak isteyen 83 İranlı Kürt mülteci, tekne motorunun bozulması üzerine Ege Denizinde mahsur kaldı. Zakintos adası açıklarındaki tekne rüzgar ve akıntının etkisiyle sürüklenmeye devam ederken, Yunan sahil güvenlik ekipleri mültecileri kurtarmak için bir şey yapmayarak ölüme terk etti.

Dört günü aşkın süredir denizde olan ve Yunanistan'a ulaşmaya çalışan mültecilerin bulunduğu teknenin motoru sabah bozuldu. Kaptan tekneyi filikayla terk ederken, rüzgâr ve akıntının etkisiyle sürüklenen mültecilerin bulunduğu tekne karadan giderek uzaklaştı. Mülteciler Yunan sahil güvenlik ekiplerine ulaşmalarına rağmen yardıma gidilmedi.

Yunanistan'a sığınmacı başvurusu yapmak istediklerini söyleyen mülteciler, Türkiye'ye gönderilirlerse zorla İran'a yollanmaktan korktuklarını söyledi. İnsan hakları savunucuları, İranlı Kürt mültecilerin geri gönderilmesi durumunda ölümle karşı karşıya olduklarını belirtti.

Bir mülteci yayımladığı videoda yardım çağrısında bulunurken şunları söyledi:

"Şu an teknede 83 kişiyiz. Gördüğünüz gibi hepimiz üst üste oturmuşuz. Aramızda yaklaşık 30 kadın, 15 çocuk var. İkisi hasta. Aramızda kalp rahatsızlığı olanlar var. Bizi almaları için Yunan polislerini bekliyoruz. Yemek yok, su yok... Halen denizin ortasındayız. Polis etrafta dolaşıyor, gelip gidiyor. Kadın ve çocuklar iyi değiller. Bir şeyler yapmalısınız. Dalgalar yükseliyor ve akşama kalırsak kötü olur.”

Kurtarılmayı bekleyen mülteciler rüzgâr ve akıntıyla beraber geceyi çaresizce denizde sürüklenerek geçirirken kendilerini uzaktan izleyen bir sahil güvenlik botunun olduğunu not düştüler. 

Bültene kayıt ol