Harmandalı GGM’den zorla çıkartılan göçmenler Edirne’de boş araziye bırakılmış

30.06.2022 - 09:29
Haberi paylaş

İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM), 23 Haziran gecesi meydana gelen olaylardan sonra 300 civarında göçmen hukuksuz bir şekilde otobüslere bindirilmiş, 226 Afgan göçmen ülkelerine zorla geri gönderilmişti. Diğer göçmenlere ne olduğu o günden beri bilinmemekteydi. 

Avukat Burcu Ertaş’ın verdiği bilgiye göre diğer göçmenler Edirne kırsalında boş bir araziye terk edilmişler. 

Burcu Ertaş’ın bütün süreci anlatan açıklaması şöyle:

“Müvekkilim Avrupa’ya kaçarken Ege denizinde yakalanıp geri gönderme merkezine atılıyor. Bu durum yasaya aykırı olduğu için dava açıyoruz ve mahkeme kesin olarak serbest bırakılmasına karar veriyor. Karar tarihi 22 Haziran. 

Valiliğin bu karara karşı bir işlem yapması hukuken mümkün değil ve derhal serbest bırakması gerekiyor. Bu yüzden mahkeme de kararı aynı gün hem elektronik tebligat hem de fax ile kuruma gönderiyor.

Yasaya göre bu durumda aynı gün serbest bırakılması gerekiyor.

Ertesi gün, 23 Haziran Perşembe günü, kararı kuruma mail olarak ben de gönderdim, karar doğrultusunda işlem yapılmasını talep ettim, ama şehir dışında olduğum için bizzat gidemedim. 

23 Haziranı 24 üne bağlayan gece sosyal medyaya bir video düşüyor, GGM’de bağrış ve yangın görüntüleri olduğuna dair. Bunun üzerine iki avukat kuruma gidiyoruz. Bizden önce gelen ÇHD’li 4 avukat da var. Kapıları kapatmışlar bizi almıyorlar. Israrla giriyoruz, avukat arkadaşlarımızın yanına çıkıyoruz. Kimseyle görüştürülmüyoruz. Ne olduğuna dair bir bilgi alamıyoruz.

24 Haziran Cuma sabah 8.30’da müvekkilimin serbest bırakılması için Harmandalı Geri Gönderme Merkezine tekrar gidiyorum. Daha sonra Gülden Hanım ve ÇHD’li avukatlar da geliyor.

Avukatları içeri almıyorlar, idari işlem olduğunu gün boyu içeri kimseyi almayacaklarını söylüyorlar.

Durumu baroya iletiyoruz. Baro başkanı ilgili vali yardımcısı ile görüşüp saat 14.00’te avukatların içeri alınacağını, vali yardımcısının kurum müdürü ile görüştüğünü bildiriyor.

Bu arada içeri boş otobüsler giriyor ve kapıdaki jandarmalardan bazı göçmenlerin sınırdışı edileceğini duyuyoruz.

Derhal serbest bırakılması yönünde kesin mahkeme kararı olan müvekkilimin serbest bırakılıp bırakılmadığını ve ne zaman bırakılacağını öğrenmek istiyorum. Göçmenlerin apar topar nereye, hangi gerekçeyle götürüldüğünü öğrenmek istiyoruz. 

Ama değil bizi içeri almak, kapıdan bilgi bile vermiyorlar.

Ve otobüsler doldurulup kurumdan çıkartılıyor.

Otobüsteki jandarmaya tek isteğimiziniz müvekkilimizin araçta olup olmadığını öğrenmek olduğunu ve bir bilgi vermeleri gerektiğini söylüyoruz. Ama bu soruya üzerimize otobüs sürerek cevap veriyorlar.

Sonra 26 Haziran Pazar günü müvekkil beni arayıp Geri Gönderme Merkezindeki yabancıların 25 Haziran Cumartesi akşamı Edirne’de kırsal bir yerde bırakıldıklarını söylüyor.”

Bültene kayıt ol